Cum stăm cu șantierele pentru viitor? Mai bine de jumătate dintre proiectele medicale sunt reparații sau modernizări, doar o treime dintre cele educaționale sunt proiecte noi, la Infrastructură valorile sunt mari, dar și timpul de execuție

API UMB Autostrada Transilvania Nădășelu Zimbor

Educație, Sănătate, Infrastructură – cum stăm cu șantierele de proiecte importante pentru dezvoltarea unei țări? Analiza de jumătate de an a unei companii care monitorizează piața construțiilor la nivel național arată că proiectele vizează mai degrabă renovări sau modernizări, iar lucrările de infrastructură sunt importante ca valori de investiții declarate, dar și timpul de execuție se întinde pe mai mulți ani.

Doar 36% din investițiile educaționale sunt proiecte noi, arată datele consultanților de la IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. Conform datelor din raportul de prim semestru, peste 1.000 de proiecte educaționale anunțate în primul semestru din 2022, potrivit datelor introduse pe VICTA.ro de consultanții IBC Focus. Cele mai numeroase astfel de investiții se regăsesc în județele Cluj (92 de proiecte), Iași (84 de proiecte) și București (75 de proiecte).

“Totuși, important de precizat este că din cele 1.263 de investiții educaționale, doar 461 (36%) reprezintă investiții noi. Restul sunt reparații și modernizări, fapt care nu face decât să confirme că acest sector nu este unul prioritar pe agenda mare de discuție atunci când vine vorba despre resursele financiare alocate sectorului de construcții”, constată consultanții.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Analiza mai arată că 40% din valoarea totală a investițiilor sunt de tip Utilități. Deși numeric nu sunt cu mult mai multe față de restul investițiilor, valoric sunt estimate la 98 de miliarde de lei. Acest lucru înseamnă că reprezintă la nivel valoric circa 40% din totalul investițiilor monitorizate de IBC Focus în primele 6 luni ale acestui an. De asemenea, important de precizat în acest context este și faptul că aceste investiții au în general și cea mai lungă durată de execuție. S-au identificat 2648 proiecte de infrastructură și utilități în primul semestru. Dintre acestea, 158 sunt în București și Ilfov, 124 Constanța, 116 în Bihor, 98 în Cluj.

În primul semestru, s-au identificat sub 1.000 de proiecte medicale. “După doi ani de pandemie și în ciuda unor noi pericole care apar și amenință cu posibilitatea alotr situații de criză, domeniul medical nu pare să fie în continuare de interes. Drept urmare, în aceste prime 6 luni din an consultanții IBC Focus au monitorizat și identificat un total de 742 de proiecte în acest sector. Din acest total, trebuie să precizăm că 240 sunt realizate din fonduri private și restul din fonduri publice. Un număr destul de redus având în vedere situația existentă în sectorul medical național, situație expusă destul de agresiv o dată cu instalarea pandemiei. Un alt lucru important de menționat în acest context este și faptul că 336 din cele 742 de investiții identificate sunt construcții noi, realizate de la zero. Practic doar 46% din total este reprezentat de acest tip de proiecte, în tip ce restul sunt reparații sau modernizări la investiții deja existente”, arată analiza de șantiere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: