Cum sunt expuse companiile europene la sectorul imobiliar din China care se află în pragul colapsului

Imobiliare China pexels.com

O serie de companii europene s-au confruntat cu cutremure în timp ce sectorul imobiliar chinezesc se află în pragul colapsului. Sectorul imobiliar din China s-a confruntat cu o serie de șocuri în ultimii ani, agravate de pandemie, precum și de o creștere economică mai lentă și o cerere mai slabă, scrie Euronews.com.

Prăbușirea sa a fost începută în primul rând de faptul că gigantului imobiliar Evergrande aproape că s-a prăbușit, în 2021. În urma acestuia, alți mari dezvoltatori imobiliari chinezi, cum ar fi Country Garden, Fantasia Holdings, Sunac și Kaisa Group, s-au prăbușit și ei. Country Garden s-a prăbușit cu aproape 82% de la începutul anului, iar Sunac a scăzut și ea cu aproximativ 65% în aceeași perioadă.

Evergrande, Fantasia Group și Sunac, printre altele, au fost, de asemenea, nevoite să întrerupă tranzacțiile timp de mai multe luni, în timp ce se străduiau să se stabilizeze.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În octombrie 2023, indicele prețurilor locuințelor nou-construite din China a scăzut cu 0,1% de la an la an, pentru a patra lună consecutivă. Guangzhou, Shenzhen și, într-o oarecare măsură, Beijing, au fost principalele motoare ale acestei cifre.

China a anunțat deja o serie de măsuri de stimulare pentru a sprijini sectorul imobiliar, cum ar fi o finanțare cu costuri reduse în valoare de aproximativ 126 de miliarde de euro pentru dezvoltarea și renovarea satelor urbane.

Țara a anunțat, de asemenea, măsuri pentru a promova locuințele la prețuri accesibile, precum și pentru a ușura povara financiară a consumatorilor. Printre acestea se numără rate ipotecare mai mici și reduceri de taxe pentru familiile cu copii și persoanele în vârstă.

Cu toate acestea, în cele din urmă, este posibil ca inițiativele să nu fie suficiente, existând tot mai multe apeluri pentru mai multe măsuri de stimulare care să dureze mai mult timp și să abordeze mai multe domenii din acest sector.

Cum sunt expuse firmele europene 

Având în vedere că o serie de companii europene sunt expuse la sectorul imobiliar din China, Europa se confruntă și ea cu trepidații, investitorii urmărind cu atenție evoluția situației din China.

Ashmore Group, un manager de investiții britanic specializat în piețe emergente, este una dintre cele mai afectate companii europene, deținând obligațiuni Evergrande în valoare de peste 500 de milioane de dolari (460 de milioane de euro). Grupul și-a văzut performanța scufundată cu 37% de la începutul lunii februarie a acestui an, tranzacționându-se la 2,06 euro la momentul redactării acestui articol.

Majoritatea companiilor europene care investesc în China o fac în principal prin intermediul fondurilor tranzacționate la bursă, investind într-o varietate de industrii chinezești. O parte dintre aceste fonduri au sediul în Luxemburg și investesc masiv în sectorul imobiliar și în cel financiar din China.

De asemenea, fondul Schroder All China Equity a scăzut cu peste 28% de la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Acesta investește în prezent 1,04% în sectorul imobiliar chinez, dar are 5,33% în materiale, 10,47% în sectorul financiar și 12,88% în sectorul industrial.

Firma de investiții Abrdn plasează bani în China prin intermediul companiei sale închise China Investment Company, care a scăzut cu aproximativ 32% de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

Firma investește 9,3% în conglomeratul tehnologic Tencent, iar compania de distilerii Kweichou Moutai, gigantul de comerț electronic Alibaba și China Merchants Bank reprezintă, de asemenea, o parte semnificativă a portofoliului.

Fondul MSCI China al creditorului elvețian UBS a scăzut și el cu aproape 20% de la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Barclays este un alt mare jucător european în China, cu propriul fond denominat în RMB, precum și cu planuri ambițioase de a intra în sectorul local de gestionare a activelor.

Foarte des, giganți chinezi precum Tencent și Alibaba preiau cote mari în portofoliile acestor fonduri, ceea ce le deschide, de asemenea, la riscuri de mâna a doua din sectorul imobiliar.

Acest lucru se datorează faptului că Tencent investește masiv în companii imobiliare precum Dalian Wanda Group. Alibaba a mai făcut anterior pași greșiți și în sectorul imobiliar, inclusiv în ceea ce privește aventura sa nefericită de platformă de tranzacționare imobiliară Tmall Haofang, pe care a fost nevoită să o vândă.

Constructorii auto BMW, Daimler și Volkswagen sunt unele dintre cele mai importante companii europene care investesc fonduri în China. Relația lor cu sectorul imobiliar chinez este mult mai complexă, deoarece aceste companii trebuie să înființeze o varietate de locații diferite.

Printre acestea se numără birourile corporative, care pot fi răspândite în marile orașe de nivel 1, cum ar fi Beijing și Shanghai, precum și în centre regionale, Chongqing și Wuhan. De asemenea, acestea trebuie să înființeze fabrici, baze de producție și de asamblare în zone îndepărtate de orașe, unde se speră că proprietățile imobiliare sunt mai ieftine.

Pe de altă parte, operațiunile de înaltă tehnologie și sofisticate, cum ar fi cercetarea și dezvoltarea, trebuie, de asemenea, să se bazeze în orașele mari, unde sunt disponibile mai multe facilități și talente mai bune.

În mod similar, giganți din industria chimică, precum BASF, au investit, de asemenea, masiv în domeniul imobiliar din China, anunțând un nou megacomplex în valoare de 10 miliarde de euro în 2022, cu sediul în Zhangjiang.

Aceste companii se bazează pe sectorul imobiliar local chinez nu numai pentru selecția inițială a amplasamentului, ci și, în multe cazuri, pentru consolidarea ulterioară a mai multor hub-uri sau clădiri în complexe mai extinse. Acest lucru se face, de obicei, odată ce o companie atinge un anumit nivel de creștere și venituri în țara gazdă.

Nu este vorba doar de Europa

Impactul sectorului imobiliar din China nu se oprește doar la companiile europene, mai multe companii americane fiind afectate și ele. Printre acestea se numără JPMorgan Chase, BlackRock, Nike și Apple și Tesla.

Companii precum Apple, Nike și Tesla au fabrici masive cu sediul în China, care depind în mare măsură de avantajele imobiliare, cum ar fi terenuri ieftine și scutiri de taxe. În prezent, cea mai mare fabrică de iPhone din lume se află în China, iar Tesla își bazează, de asemenea, fabrica Gigafactory acolo.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), economia chineză „se așteaptă ca în 2024 să încetinească la 4,6%, pe fondul slăbiciunii continue a pieței imobiliare și a cererii externe scăzute”.

FMI subliniază, de asemenea, că, deși în China au existat o serie de măsuri recente de stimulare a sectorului imobiliar, va trebui să continue să vină și mai multe pentru a susține și mai mult acest sector.

Printre acestea se numără simplificarea procedurilor de retragere pentru dezvoltatorii de proiecte neprofitabile, precum și raționalizarea ajustărilor prețurilor locuințelor. De asemenea, ar fi nevoie de mai mult sprijin financiar pentru finalizarea proiectelor, precum și pentru a ajuta companiile să facă tranziția și să se adapteze la o piață imobiliară mai puțin activă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: