Un titlu de știre înșelător care susținea că președintele american Donald Trump ia în considerare o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele sale radicale a provocat o scurtă creștere a piețelor bursiere americane luni, însă acestea s-au prăbușit din nou atunci când Casa Albă a negat informațiile, scrie Euronews.
Afirmația s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, creând o valoare de piață estimată la 2,4 trilioane de dolari (2,2 trilioane de euro) înainte de a fi ștearsă în doar câteva minute.
Zvonurile par să provină dintr-un interviu acordat de Fox News consilierului economic al Casei Albe, Kevin Hassett, care a avut loc luni în jurul orei locale 8:30 (15:30, ora României).
Întrebat în direct dacă administrația sa ar „lua în considerare” o „pauză de 90 de zile” privind tarifele, Hassett a răspuns: „Știți, cred că președintele va decide ce va decide președintele”.
„Există mai mult de 50 de țări în negocieri cu președintele”, a adăugat el.
Aceste comentarii au fost apoi publicate în mod înșelător ca indicând că administrația Trump ia în considerare o astfel de pauză.
Primul loc detectat de Euroverify este o postare X publicată de un cont numit „Hammer Capital”, care are doar 800 de urmăritori, la aproximativ două ore după interviul lui Hassett.
Mai târziu în cursul zilei, o postare X, acum ștearsă, a lui „Walter Bloomberg” a susținut că Trump ia în considerare „o pauză de 90 de zile în ceea ce privește tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei”, citând Reuters.
Ambele conturi X au „bifă” albastră de verificare pe X, dar nu sunt legate de niciun post media stabilit și nu sunt considerate comercianți de acțiuni.
La televiziunea CNBC, acțiunile pot fi văzute revenind dramatic în timp ce prezentatorul Carl Quintanilla spune în direct: „Cred că putem merge cu acest titlu: se pare că Hassett a spus că Trump va lua în considerare o pauză de 90 de zile privind tarifele pentru toate țările, cu excepția Chinei”.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Un titlu Reuters de miercuri, văzut de Euroverify, scria: „Wall Street își inversează cursul după comentariile lui Hassett privind pauza tarifară”.
Atât Reuters, cât și CNBC au publicat între timp corecții.
„În timp ce urmăream știrile despre mișcările pieței în timp real, am difuzat informații neconfirmate într-un banner. Reporterii noștri au făcut rapid o corecție în direct”, a afirmat un purtător de cuvânt al CNBC într-un comunicat.
Casa Albă neagă informațiile, provocând prăbușirea piețelor
Un cont X al guvernului SUA a emis un comunicat în care afirmă că știrile au fost „greșite”, însoțit de un videoclip cu declarația inițială a lui Hassett.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a numit articolele „știri false”.
Aceasta a făcut ca toate câștigurile rapide să se evapore în câteva minute.
Știrea a determinat anterior Dow Jones Industrial Average să șteargă o pierdere de 1.700 de puncte și să urce cu peste 800, înainte de a reveni la o pierdere de 629 de puncte.
Incidentul arată vulnerabilitatea piețelor la știrile false
Indiferent de originea știrilor false, episodul a reamintit cât de vulnerabile au devenit piețele bursiere la titlurile de știri eronate.
În 2013, un cont oficial de Twitter al AP a fost piratat și a fost publicată o postare care susținea în mod fals că au avut loc explozii la Casa Albă, rănindu-l pe președintele de atunci Barack Obama.
Aceasta a provocat o scădere de aproape 150 de puncte a mediei industriale Dow Jones.
Doi ani mai târziu, acțiunile Twitter – care de atunci a fost preluată și redenumită X de miliardarul de origine sud-africană Elon Musk – au crescut cu peste 8 % după ce o știre falsă care imita formatul Bloomberg News susținea că societatea a primit o ofertă de preluare de 31 de miliarde de dolari (34 de miliarde de euro).