Inteligența artificială, biotehnologia și energia curată la prețuri accesibile vor fi în centrul eforturilor UE de a face blocul competitiv la nivel global și de a se asigura că ține pasul cu rivalii Statele Unite și China, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene consultat de Reuters.
Uniunea Europeană este presată de țări membre precum Franța să simplifice reglementările privind desfășurarea afacerilor și se confruntă, de asemenea, cu noi provocări odată cu noua administrație a președintelui Donald Trump.
Trump, care promite să reducă normele corporative din SUA, a intervenit în dezbaterea privind birocrația la reuniunea anuală de la Davos a elitei mondiale a afacerilor din această săptămână, îndemnând UE să reducă reglementările. El amenință, de asemenea, cu impunerea de noi taxe vamale exporturilor UE către Statele Unite.
Documentul Comisiei Europene este un proiect de propuneri – o Busolă a competitivității – care urmează să fie prezentat la 29 ianuarie. Acesta prezintă 29 de măsuri și strategii planificate pentru următorii doi ani pentru creșterea productivității prin inovare și pentru decarbonizarea producției sale.
„Este timpul să trecem la acțiune”, se arată în proiectul de document. „Fără o schimbare urgentă de viteză și de abordare, viitorul UE ca putere economică, destinație pentru investiții și centru de producție este în pericol.”
Europa trebuie să fie în fruntea sectoarelor tehnologice care vor fi importante în economia de mâine, cum ar fi IA, materialele avansate, biotehnologia, energia curată, robotica și spațiul, se arată în document.
Documentul reia elemente ale unui raport din septembrie anul trecut al fostului șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a îndemnat blocul comunitar să coordoneze politica industrială și să investească masiv pentru a ține pasul cu Statele Unite și China.
Comisia urmează să lanseze Clean Industrial Deal la sfârșitul lunii februarie, cu acte de reducere cu 25% a cerințelor de raportare sustenabilă ale companiilor și de reducere a prețurilor la energie, care pot fi de trei ori mai mari decât cele din Statele Unite.
Conform proiectului de document privind competitivitatea, executivul UE va revizui normele UE care reglementează substanțele chimice, va promova fabricile de inteligență artificială și va încerca să elimine obstacolele din calea dezvoltării la scară largă a întreprinderilor inovatoare nou înființate.
De asemenea, va încuraja cele 27 de state membre ale UE să își coordoneze mai bine politicile industriale și de sprijin, inițial în domenii precum rețelele energetice, infrastructura digitală, inteligența artificială și producția de medicamente esențiale.
Franța militează pentru reducerea birocrației
Documentul Comisiei coincide cu un efort al Franței de a reduce birocrația la nivelul Uniunii Europene. Parisul solicită o „pauză masivă” în ceea ce privește noile reglementări ale UE și amânarea intrării în vigoare a normelor care obligă întreprinderile să raporteze cu privire la amprenta lor ecologică.
Propunerile franceze, detaliate într-un document datat 20 ianuarie și consultat de Reuters, vin pe fondul unei reacții mai ample a companiilor din UE împotriva noilor norme de mediu adoptate în ultimii ani, despre care spun că le afectează competitivitatea în fața rivalilor americani.
În documentul francez, care urmează să fie prezentat marți de ministrul pentru Europa, Benjamin Haddad, colegilor miniștri ai UE, Franța a propus amânarea pe termen nedeterminat a unei noi directive UE privind due diligence-ul întreprinderilor și amânarea cu doi ani a directivei privind raportarea privind durabilitatea întreprinderilor.
Franța solicită, de asemenea, UE să amâne cu un an, până în 2027, punerea în aplicare a așa-numitelor norme Basel privind capitalul bancar, pentru a asigura condiții de concurență echitabile cu Marea Britanie, care a amânat deja aplicarea până la începutul anului 2027, conform documentului.
Lista lungă a propunerilor franceze, care include modificări ale normelor agricole sau chiar ale definiției juridice a „deșeurilor”, face parte din ceea ce Franța a numit un „șoc de simplificare” menit să recupereze decalajul față de rivalii americani și chinezi cu o creștere mai rapidă.
„Ne așteptăm la măsuri puternice în primele 100 de zile ale președintelui Comisiei Europene, care a făcut din aceasta o prioritate”, a declarat joi reporterilor ministrul francez al finanțelor, Eric Lombard, într-un discurs de Anul Nou.
„Trebuie să ne concentrăm pe facturile care complică viața companiilor noastre și le încetinesc creșterea”, a adăugat el. Germania este, de asemenea, dornică să ușureze povara companiilor europene.