Afișarea adaosului comercial la toate produsele în România este un nonsens economic, a avertizat miercuri antreprenorul Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, la un eveniment organizat de Administrația Prezidențială la Cotroceni pe tema aderării României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Președintele Confederației Concordia a subliniat că angajamentul României față de standardele OECD trebuie să fie mai mult de decât doar declarativ, făcând referire la măsurile de intervenție prelungite asupra unor prețuri/tarife.
„De exemplu, anumite politici economice din România nu sunt încă aliniate cu principiile OECD privind piețele libere funcționale. Plafonarea extinsă a prețurilor în sectoarele energiei, alimentelor, asigurărilor a devenit o caracteristică permanentă, în loc de o măsură excepțională. Vorbim în aceste zile de afișarea adaosului comercial la toate produsele în România, un nonsens economic. Astfel de intervenții contrazic fundamental principiile bazate pe piață pe care OECD-ul le susține. Mai mult, observăm practici din partea numitelor autorități de reglementare și control care se îndepărtează semnificativ de la standardele OECD. Abordarea unor organisme de supraveghere față de companii reflectă adesea mentalități depășite”, a declarat Dan Șucu.
Oficialii Concordia, cea mai mare confederație patronală din România, au atras astfel atenția în cadrul evenimentului de la Cotroceni asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru competitivitatea companiilor românești și a economiei implementarea ordinului inițiat de oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aflat încă în consultare, prin care instituția obligă agenții economici să afișeze separat adaosul comercial pentru fiecare produs în parte, la raftul fizic, dar și pe platforma online.
Proiectul de ordin a fost publicat în consultare publică la jumătatea lunii martie și a stârnit reacții puternice în mediul de afaceri, care a criticat prevederile propuse, anticipând consecințe nefaste pentru agenții economici, care vor avea efect de bumerang, cu impact asupra consumatorilor și asupra economiei românești.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Contactat de Gândul, președintele ANPC a precizat că proiectul este încă în lucru.
„Este la Comisia Europeană, așteptăm răspuns în 60 de zile. În acest timp negociem termeni juridici cu cei implicați, plus cele două ministere”, a declarat Cristian Popescu Piedone pentru Gândul.
Marile organizații de business critică publicarea adaosului comercial la raft: Va duce la creșterea prețurilor, creează confuzie pentru consumatori, strică relațiile între parteneri comerciali și afectează investițiile. „Este un comportament intruziv nedorit al statului față de mediul de afaceri”
Marile organizații de business prezente în România au criticat la unison propunerea ANPC de a obliga comercianții să publice la raft și adaosul comercial, spunând că va crea numeroase efecte negative: va duce la creșterea prețurilor, va crea confuzie pentru consumatori, strică relațiile între parteneri comerciali și afectează investițiile. „Este un comportament intruziv nedorit al statului față de mediul de afaceri”, arată organizațiile.
Punctul de vedere comun este semnat de marile organizații de afaceri din România și de marii investitori străini: Confederația Patronală Concordia, Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerț Britanică Română (BRCC), Camera de Comerț Româno-Olandeză (NRCC), Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK Romania), Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerţ Belgia-Luxemburg-România-Republica Moldova.
Citește și: