O renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență înseamnă că miliarde de lei credite de angajament nu ar mai exista și „nu mai vorbim de reforme, de investiții”, ci „se termină tot”, a declarat marți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu, într-o conferință de presă.
Ministrul a menționat marți că MIPE va semna acorduri de finanțare în total cu 19 ministere, astăzi semnând cu Ministerul Familiei, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei. Aceste acorduri de finanțare reprezintă un fel de contract cu MIPE, pentru ca fiecare minister să poată primi fondurile alocate pentru reformele și investițiile pe care le coordonează. După ce vor fi toate acordurile semnate, „întreaga sumă, peste 100 miliarde lei credite de angajament, atât pe partea de împrumuturi cât și de grant, vor fi alocate în bugetele acestor ministere și aproximativ 10,5 miliarde lei credite bugetare vor fi alocate, doar în cursul acestui an”, a explicat Vîlceanu.
El a fost întrebat dacă au existat discuții în coaliție despre renegocierea PNRR și ce părere are despre această temă.
Vîlceanu a precizat că există posibilitatea de a modifica, însă o renegociere înseamnă că banii menționați anterior nu ar mai exista și vor fi oprite reforme și investiții.
„Discuțiile pe care le-am avut cu membrii PSD pe temă s-au întâmplat ieri la Parlament. Colegii de la PSD au ridicat această problemă a unei posibile renegocieri. Așa cum am spus, nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri. Există posibilitatea de a modifica, care e cu totul altceva. Renegocierea se referă la tot Planul Național de Reziliență și nu se pune problema de a începe o renegociere. Atunci când începi renegocierea pe tot planul înseamnă că toți banii de care vorbeam eu astăzi că intră în România nu mai există. Nu mai vorbim de reforme, nu mai vorbim de investiții, se termină tot. Or nu cred că cineva își dorește ca noi să pierdem banii ăștia”, a declarat Vîlceanu.
Ministrul Proiectelor Europene a mai precizat că România este deja în criză de timp în ceea ce privește lansarea call-urilor de proiecte, a licitațiilor și o renegociere nu ar aduce ceva bun.
„De asemenea, pentru a renegocia tot planul îți trebuie timp. Acest fond de redresare și reziliență funcționează până în 2026. Dacă ne mai apucăm acum să renegociem totul pentru încă câteva luni, poate chiar un an, s-ar putea să ajungem la concluzia că renegociem degeaba, pentru că nu mai ai când să pui în valoare tot ceea ce scris în acest plan. Trebuie, ca și până acum, să rămânem concentrați pe implementare, pentru că e foarte puțin timp. Și așa ne punem problema legată de anumite investiții, cum să facem să le terminăm până în 2026. Pentru că trebuie făcute call-uri de proiecte, trebuie semnate contracte, licitații șamd. care necesită timp. Or și așa suntem cumva în criză de timp și nu cred că o renegociere ar aduce ceva bun”, a precizat Vîlceanu.