Datele privind inflația din Franța și Italia sporesc speranțele de reducere a ratei dobânzii

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com
Inflația din Franța a scăzut mai repede decât se preconiza, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în timp ce creșterea prețurilor a fost sub așteptări și în Italia, ceea ce a sporit speranțele că Banca Centrală Europeană va reduce în curând ratele dobânzilor, scrie Financial Times.
Creșterea prețurilor de consum în Franța a încetinit la 2,3% în martie, în scădere de la 3,2% în februarie, potrivit cifrelor publicate vineri de agenția națională de statistică. Economiștii intervievați de Reuters se așteptau la o valoare de 2,8%.
Scăderea a reflectat creșterea anuală mai lentă a prețurilor în toate domeniile, inclusiv o scădere a inflației serviciilor la 3%, o scădere a inflației energiei la 3,4% și o scădere bruscă a inflației alimentelor la 1,7%. Prețurile alimentelor proaspete au scăzut cu 3,9% în anul până în martie.
Cifrele, care vin înainte de datele de săptămâna viitoare care se așteaptă să arate că inflația din zona euro a încetinit ușor la 2,5%, sunt susceptibile să consolideze pariurile investitorilor că BCE va începe să reducă ratele dobânzilor până cel târziu în iunie.
Guvernatorul băncii centrale franceze, François Villeroy de Galhau, a declarat joi, într-un discurs, că BCE ar putea chiar să reducă ratele la următoarea ședință, pe 11 aprilie, dacă inflația va continua să scadă mai repede decât se preconizează, iar economia va rămâne împotmolită în stagnare.
„Nu trebuie să ignorăm riscul de a împovăra excesiv activitatea prin menținerea prea mult timp a piciorului apăsat pe frâna monetară”, a spus el, adăugând că acest lucru înseamnă că „a venit timpul” să începem să reducem ratele în această primăvară.

„Data exactă a primei reduceri – aprilie sau începutul lunii iunie – nu are o importanță existențială”, a adăugat el.

În Italia, prețurile de consum au crescut cu 1,3% în anul până în martie, o creștere mai mică decât se aștepta, de la 0,8% în luna precedentă. Agenția italiană de statistică a declarat că această creștere a reflectat sfârșitul vânzărilor sezoniere de îmbrăcăminte, precum și prețurile mai mari pentru serviciile de transport și o scădere mai lentă a costurilor energiei. Economiștii se așteptau la o valoare de 1,5%.

Datele spaniole publicate miercuri au arătat că inflația în cea de-a patra mare economie din zona euro a crescut puțin mai puțin decât se preconiza, de la 2,9% în februarie la 3,2% în martie. Inflația de bază spaniolă, care elimină prețurile la energie și la alimente proaspete pentru a oferi o imagine mai bună a presiunilor de bază asupra prețurilor, a încetinit de la 3,5% în februarie la 3,3% în martie.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: