The Economist a evaluat Grecia ca fiind cea mai performantă economie în 2023. Euronews Business descompune studiul și analizează modul în care restul Europei a performat anul trecut.
Grecia a condus clasamentul anual al economiilor bogate ale lumii în 2023 realizat de The Economist.
Studiul reunește date privind cinci indicatori: inflația „de bază” – care exclude componentele volatile, cum ar fi energia și alimentele; PIB-ul; ocuparea forței de muncă și performanța pieței bursiere pentru 35 de țări bogate la nivel mondial, în cea mai mare parte.
Pentru al doilea an consecutiv, Grecia a obținut rezultate remarcabile. Cu o rată de creștere a PIB-ului de 1,2%, Grecia se remarcă printre alte țări prin creșterea puternică a valorii reale a pieței bursiere, care a crescut cu 43,8% între 2022 și 2023.
Potrivit The Economist, investitorii au reevaluat companiile grecești datorită implementării de către guvern a unei serii de reforme pro-piață.
Grecia se așteaptă să primească peste 55 de miliarde de euro din fondurile structurale și de redresare ale UE până în 2027, care, potrivit economiștilor, vor contribui cu un punct procentual la creșterea economică anuală. Investițiile sunt văzute în creștere cu aproximativ 15,1% în 2024, mai mult decât dublu față de anul trecut.
Țara nu a revenit încă la economia mai înfloritoare de la începutul anilor 2010; cu toate acestea, Fondul Monetar Internațional (FMI) a evidențiat în mod clar îmbunătățirile.
„Perspectivele economice ale Greciei s-au îmbunătățit considerabil, PIB-ul real extinzându-se dincolo de nivelul tendențial de dinaintea pandemiei”, se arată într-un comunicat al FMI.
„Sistemul bancar a rămas rezistent, cu bilanțuri care se îmbunătățesc”, se arată în document, lăudând digitalizarea introdusă ca urmare a pandemiei, care „a protejat substanțial productivitatea și orele lucrate în timpul crizei”.
Restul Europei
Același studiu a evidențiat o situație mai puțin înfloritoare în restul Europei.
Ungaria se confruntă cu o rată a inflației de bază de 11% de la un an la altul. Finlanda, puternic dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, se confruntă, de asemenea, cu dificultăți.
Franța, Germania și Spania se confruntă cu propriile lor probleme. Spania, în special, pare să fie martora unei tendințe de adâncire a inflației în timp.
În timp ce doar câteva țări au înregistrat scăderi ale PIB-ului, Irlanda a raportat cea mai semnificativă scădere, de 4,1% (deși este posibil ca această cifră să nu reflecte pe deplin situația din cauza unor probleme de măsurare a PIB-ului irlandez).
Atât Marea Britanie, cât și Germania au înregistrat performanțe mai mici decât cele anticipate. Germania se confruntă cu consecințele unui șoc al prețurilor la energie și cu o concurență sporită din partea automobilelor chinezești importate.
Între timp, Marea Britanie continuă să se ocupe de consecințele Brexitului, majoritatea economiștilor prevăzând o creștere economică moderată în anii următori.