De ce Donald Trump a clipit primul. Președintele SUA a cedat în războiul tarifelor la doar câteva ore după ce taxele au intrat în vigoare iar piața obligațiunilor SUA s-a prăbușit

Mihai Roman apr. 10, 2025 0 comentarii 2688 vizualizări
donald trump, alegeri prezidentiale sua 2024, statele unite, republican, americane Sursa foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Într-o răsturnare de situație extraordinară, președintele Donald Trump a anunțat miercuri suspendarea pentru 90 de zile a unei componente majore din planul său de tarife vamale, la doar câteva ore după ce acestea intraseră oficial în vigoare. Trump a clipit și a cedat, scriu Financial Times și Wall Street Journal, principalele publicații economice din Marea Britanie și SUA.

Decizia lui Trump a venit după o săptămână de prăbușiri ale piețelor bursiere și obligațiunilor, precum și în urma unei campanii susținute din partea executivilor de top, parlamentarilor, lobby-iștilor și liderilor străini.

Presiunea piețelor și a liderilor de afaceri

Președintele a declarat că reacția la tarife devenise puțin cam “agitată” și s-a bazat pe instinctele sale pentru a schimba cursul în timp ce urmărea prăbușirea pieței de obligațiuni și asculta îngrijorările liderilor de afaceri, inclusiv ale CEO-ului JPMorgan Chase, Jamie Dimon, privind o posibilă recesiune.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Trump este în regulă dacă Wall Street are de suferit, dar nu vrea ca întreaga casă să se prăbușească”, a declarat o persoană apropiată Casei Albe pentru Financial Times.

Anunțul a fost făcut prin intermediul platformei de social media a lui Trump, în timp ce acesta se afla în Biroul Oval împreună cu secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, și secretarul Comerțului, Howard Lutnick. Important de menționat este că Trump a menținut și chiar a majorat semnificativ tarifele asupra Chinei.

Rolul lui Scott Bessent

Un element cheie în această schimbare de direcție a fost decizia lui Trump de a acorda secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, mai multă autoritate în cadrul echipei sale de consilieri comerciali. Bessent a fost inundat de apeluri telefonice îngrijorate de pe Wall Street în weekend și a simțit că trebuie să-l convingă pe Trump că este necesară o pauză.

Duminică, Bessent a zburat în Florida pentru a se întâlni cu președintele și, ulterior, a fost autorizat să facă comentarii publice despre posibile acorduri, ceea ce a încurajat multe persoane apropiate lui Trump care credeau că secretarul Trezoreriei ar putea găsi o soluție de ieșire din criză. În timpul zborului de întoarcere la Washington pe Air Force One, Bessent l-a încurajat pe Trump să se concentreze pe negocieri.

Influența piețelor financiare

Trump a fost influențat atât de prăbușirea bursei, cât și de avertismentele liderilor de afaceri privind tarifele. În ultimele zile, executivi și lobby-iști au inundat telefonul șefului de cabinet al Casei Albe, Susie Wiles.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mesajul transmis lui Trump și principalilor săi consilieri de către directorii executivi a fost că trebuiau să găsească o cale de ieșire. Executivii bancari — frustrați de aparenta lipsă de influență asupra oficialilor administrației — s-au îndreptat spre parlamentarii republicani în ultimele zile pentru a face lobby pe lângă Trump în privința tarifelor, avertizând că politica sa comercială ar putea dăuna grav economiei.

Trump a recunoscut în particular că politica sa comercială ar putea declanșa o recesiune, dar a spus că vrea să se asigure că nu va provoca o depresiune economică.

Momentul decisiv

Criza de pe piețele bursiere s-a extins la o vânzare masivă a titlurilor de stat americane în această săptămână, determinând economiști precum fostul secretar al Trezoreriei Lawrence Summers să avertizeze despre o posibilă criză financiară. Acest lucru pare să fi fost factorul decisiv care l-a făcut pe Trump să cedeze.

“Piața obligațiunilor este foarte complicată, am urmărit-o… oamenii deveneau puțin neliniștiți”, a spus Trump explicând schimbarea sa de poziție miercuri.

De asemenea, președintele a menționat că a fost influențat de un interviu al lui Jamie Dimon la Fox Business, în care CEO-ul JPMorgan a avertizat că SUA se îndreaptă probabil spre o recesiune. “Am o viziune calmă, dar cred că ar putea deveni mai rău dacă nu facem unele progrese aici”, a spus Dimon.

Reacțiile la decizia lui Trump

Oficialii Casei Albe au încercat să prezinte schimbarea colosală a lui Trump ca parte a unui plan grandios. Vorbind în afara Casei Albe miercuri după-amiază, Bessent a descris evenimentele din ultima săptămână ca reflectând “strategia președintelui de la bun început”.

“A adus mai mult de 75 de țări în față pentru a negocia. A necesitat mult curaj, mult curaj pentru ca el să rămână pe poziție până în acest moment, și s-a ajuns aici”, a spus Bessent, adăugând că America va fi acum angajată în discuții “de bună credință”. “Suntem dispuși să vă ascultăm.”

Grupurile de afaceri s-au arătat ușurate, dar au subliniat că incertitudinea privind direcția politicilor lui Trump nu a fost eliminată. Tarifele de 10% pentru majoritatea țărilor au rămas în vigoare, SUA și-au intensificat războiul comercial cu China, a doua cea mai mare economie a lumii, iar potențialele taxe pentru sectoare specifice precum automobilele și produsele farmaceutice rămân neclare.

Perspectivele pe termen scurt

În ciuda pauzei temporare de 90 de zile, consecințele economice și politice ale deciziei inițiale a lui Trump rămân semnificative. Democrații continuă să critice administrația, în ciuda acestei retrageri parțiale.

“Haosul, incertitudinea și daunele reale ale Taxei Tarifare Trump nu vor dispărea în 90 de zile. Concluzia: Președintele a creat o dezordine globală pe cheltuiala familiilor și afacerilor americane”, a declarat senatorul Dick Durbin într-un comunicat.

Observatorii consideră acest episod ca fiind caracteristic pentru Trump: a luat o măsură drastică, a urmărit îndeaproape reacția, a ținut consilierii și aliații în suspans și apoi și-a schimbat cursul. Întrebarea rămâne dacă această pauză de 90 de zile va duce la acorduri comerciale substanțiale sau reprezintă doar o amânare temporară a unui conflict comercial mai extins.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.