De ce se pregătește un ONG să ridice în Cluj o „școală de meserii”? Beard Brothers: „Vrem să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină, că poate să fie cool să ai o meserie”

instalator, instalatii, muncitor Foto: Pexels

Ai avut nevoie recent de un instalator, de un zugrav, de un meseriaș prin casă? Ai apelat la Google, la prietenii prietenilor, ai dat de vreun „Dorel” care nu ți-a rezolvat problema ori te-a lăsat să aștepți pentru o soluție câteva săptămâni? Nu ești singurul în această situație. De penuria de meseriași din piață vorbesc nu doar prietenii care se mută la casă nouă, ci în primul rând angajatorii și managerii firmelor care, în lipsă de personal, s-au implicat în sprijinirea liceelor profesionale și a școlilor duale. Țintind aceeași lipsă, în contextul entuziasmului scăzut din partea tinerilor pentru a urma astfel de profesii, un ONG din Cluj a lansat un proiect inedit: „Școala Beard Brothers”, proiectul care a generat cea de-a 13-a campanie a organizației. Tinerii bărboși care fac parte din asociație spun că vor să construiască un loc în care doritorii „să învețe o meserie”. Înainte de asta, au derulat o serie de alte proiecte: au reabilitat case de oameni nevoiași, au dotat secții de spitale, au dezvoltat proiectul unei ambulanțe sociale și a unui taxi comunitar pentru oameni cu dizabilități.

Ideea unei „școli de meserii” a fost lansată încă de acum doi ani, dar după izbucnirea pandemiei tinerii s-au reorientat și s-au concentrat pe achiziții pentru sistemul medical, explică aceștia. Chiar și cu această pauză forțată, ONG-ul e aproape de jumătatea bugetului pentru „școală”:  s-au strâns 145.674 de euro. Costurile proiectului BBSchool sunt estimate la 300.000 de euro, iar prima etapă înseamnă construcţia clădirii, care va avea aproximativ 400 mp, pe un teren din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca.

Trebuie menționat, de la început, că „BB school” („școala Beard Brothers”) nu e chiar o școală. Va fi o structură de tip „after school”, dar care va avea drept profesori specialiști din diverse domenii, iar planul ONG-ului este ca diplomele primite de absolvenți să fie unele recunoscute oficial, explică Lucian Șteț, unul dintre membrii fondatori ai Beard Brothers. În ceea ce privește „materia școlară”, s-au conturat deocamdată câteva meserii de interes, pe care tinerii să le învețe aici: sudor, electrician, zugrav, zidar. „Ce vedem că lipsește pe piața muncii”, spune Șteț.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Clădirea de aproximativ 400 mp va avea 4-6 ateliere, iar cursurile vor avea 3-6 luni, în funcție de calificare. În ceea ce îi privește pe elevi, targetul ar fi de 320-400 de absolvenți pe an. Proiectul va fi gestionat de asociație și după punerea sa în funcțiune, însă derularea sa va fi susținută de companii specializate.

„Noi am avut o serie de discuții cu firme din piață și sunt deja câteva interesate să contribuie la proiect. Avem, de exemplu, o firmă din domeniul infrastructurii energetice, ai cărei reprezentanți ne-au spus că dacă facem școala, ei ne ajută cu personal autorizat, cu scule, cu ce avem nevoie pentru a pregăti oameni. Pe partea de CNC-uri sunt o grămadă de cereri. Ei ne-ar ajuta, ar aduce traineri, iar noi apoi putem să îi recomandăm, ca oamenii pregătiți aici să și lucreze. În primul rând, omul ca resursă e tot mai rar, tot mai scump. Iar calitatea e foarte slabă. Ne interesează ca cine iese de aici să știe meserie. Apoi se poate face și calificare la locul de muncă, dar știi meseria”, spune Șteț.

Acesta adaugă că „școala” nu va avea doar ateliere de lucru. „Am vrea să îi învățăm pe cei care vin aici lucruri conexe. Adică: poate vrei să fii electrician, dar ce ar fi să îți faci firmă, să prestezi legal, să îți faci site ca să îți promovezi mica afacere? Am vrea să îi învățăm pe oameni să gândească singuri, nu doar să fie angajați ai unei firme”, spune reprezentantul BB.

Inițiatorii ideii susțin că ar vrea să le transmită tinerilor că a avea meserie poate fi cool. Aici ar fi șansa de a atrage oameni talentați.

„Hai să ne gândim cum stau lucrurile acum. Să zicem că ai o problemă și trebuie să apelezi la un meseriaș. Majoritatea celor care vin sunt “Dorei”, nu știu meserie grozav de bine, dar te taxează ca lumea și, la final, cel mai probabil, nici nu îți dau bon. Tu, tânăr care ai terminat liceul, dacă vezi astfel de practici nu îl vei lua ca exemplu niciodată pe un astfel de om. Vrem să schimbăm ideea asta, să le spunem tinerilor că poți să faci o treabă faină, că poate să fie cool să ai o meserie, că poți să o faci legal, curat”, sintetizează Șteț.

Proiectul este structurat pe două ramuri: una socială, adresată tinerilor care provin din centrele de plasament sau din familii care au o situaţie precară (aceştia urmând să beneficieze gratuit de serviciile şcolii) și o ramură economico-socială. Pe această componentă, cursurile şi workshop-urile vor avea un cost prestabilit, iar fondurile strânse vor asigura aceleaşi servicii pentru cei care nu îşi permit.

Grupul țintă îl reprezintă, în primul rând, absolvenții de clasa a 12-a.

„Vrem să le arătăm că nu e nimic josnic în a avea o meserie, că e ceva fain, că poți să faci ceva bine, de calitate, profesionist. Vrem să luăm mai ales copii din medii defavorizate, iar pentru ei aceste cursuri ar fi gratis. Workshopurile vor fi deschise și pentru alți doritori, vom avea o taxă, în așa fel încât să îi finanțăm pe cei care au nevoie gratis. Ar fi ideal dacă am reuși să creăm un circuit: 50 de elevi care plătesc îi susțin pe alți 50 care nu își permit, iar atunci când tragem linie să fim pe 0”, descrie reprezentantul BB.

Care e stadiul proiectului?

În ceea ce privește termenele, coordonatorii proiectului lansat în urmă cu doi ani speră că anul viitor va începe, în sfârșit, construcția. Mai precis, planul ar fi ca în martie să demareze lucrul la proiect și autorizare. Deocamdată, se poartă ultimele negocieri pentru terenul pe care se va ridica construcția, în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca. O opțiune ar fi ca această clădire să fie realizată după standardele Construcțiilor pasive.

„Noi am fost la școli de meserii, am văzut cum arată. Unele parcă ar fi scoase din anii ’80, sunt săli cu pereții decojiți, deși acolo sunt ateliere de zugravi. Pentru noi, asta nu prea are sens”, spune Șteț.

„Vrem să avem o clădire modulară, noi așa am gândit-o, am vrea să fim cât mai flexibili. Dacă în următorii 5 ani anumite meserii nu mai contează la fel de mult, ne vom putea adapta, vom căuta alți parteneri. Trebuie să fim flexibili, să ne orientăm după piață”, completează reprezentantul BB.

Cum au ajuns cei de la Beard Brothers la ideea acestui proiect?

„Acum suntem capabili să facem ceva de genul acesta, să predăm, cu experți, așa cum credem că ar trebui să se întâmple. Noi avem și programul The Tutors, cu servicii de mentorat, în regim gratuit. Acum câțva ani, ne concentram pe pregătirea pentru BAC, acum recent am avut o ediție pentru educație financiară. Ideea a pornit în primul rând de la nevoia din piață și de la lucruri cu care ne-am confruntat noi. Ne trebuie electrician, nu găsești sau găsești unul nepriceput. Firmele se plâng și ele, e clar că e o lipsă. Și e o chestie de mentalitate. Dacă îl întrebi pe un tânăr ce vrea să se facă când va fi mare va spune că plănuiește să devină influencer, DJ-i, nu o să zică nimeni că vrea să lucreze ca fierar, sudor, că nu le asociezi cu ceva cool. De fapt, sunt niște joburi bine plătite și, dacă le pui în context potrivit, poate fi ceva ce îți și place să faci. Dacă ești fierar nu înseamnă că lucrezi la fabrică, ci poți face șa pentu motor sau alte lucruri cu care rezonezi. Mai există și părinți mai tineri care văd potențialul, care înțeleg că tinerii pot să aibă un viitor aici, că pot să și învețe o astfel de meserie, pe lângă altceva. Acum, în pandemie, cineva care a avut 2-3 specializări a reușit să facă față mai bine provocărilor. Lucrai în HoReCa și te-ai trezit șomer? Dacă știi, de exemplu, să lucrezi în lemn, te descurci. În target sunt și cei care au nevoie de reconversie profesională, o persoană de peste 40 de ani cred că se simte un pic pierdută să vadă că nimeni nu mai angajează specializarea pe care o are”, completează Șteț.

Posturi libere pentru absolvenți de studii profesionale

22.296 locuri de muncă vacante sunt disponibile la nivel naţional în această perioadă, potrivit datelor furnizate de agenţii economici, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Dintre acestea, 6.833 posturi sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor;
şofer autocamion/ maşină de mare tonaj; montator subansamble)

Citește și:

Companiile pregătesc oameni pentru meseriile tehnice direct la ele în fabrică. Grupul german Bosch are peste 100 de locuri disponibile în școala duală deschisă în două fabrici din România

 

Vezi și:

Cum intervin companiile pentru a acoperi deficitul de instalatori: un furnizor de obiecte sanitare vrea să își dubleze rețeaua de colaborări cu școli și colegii tehnice în doi ani

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru ca ,, scolile de meserii ” publice scot pe banda rulanta ratati . Institutiile publice de invatamint exista pentru a putea fi platite niste ,,cadre didactice” imbuibate si infatuate nu pentru a da societatii oameni utili .

  2. Daca aveti nevoie, pot contribui si eu la pregatirea elevilor in meserie de lacatus mecanic.Sunt lacatus mecanic cu categoria 7 speciala si cu carte de mester.Simt nevoia de a transmite mai departe toate cunostintele in domeniul meseriei…Va multumesc.k

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.