Obligația depunerii anuale a declarației privind beneficiarul real a fost eliminată din nou, marți, după ce Camera Deputaților a adoptat o serie de amendamente în acest sens. Modificările merg acum la președinte la promulgare, Camera fiind for decizional.
Declarația privind beneficiarul real a fost introdusă printr-o lege intrată în vigoare în anul 2019. Declarația de beneficiar real este o declarație cu toate datele de identificare ale persoanei care deține o firmă sau exercită controlul asupra ei. Firmele care nu depun anual această declarație riscă o amendă de până la 10.000 de lei.
Anul trecut, în iunie, Parlamentul a simplificat legislația și a decis că declarația privind beneficiarul real nu se mai depune anual, ci doar când intervine o schimbare în societate.
Anul acesta, însă, depunerea anuală a declarației privind beneficiarul real a redevenit obligatorie, tot în Parlament, fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui spunând că obligația a fost strecurată pe furiș.
Claudiu Năsui a depus între timp în Parlament o serie de amendamente ca declarația să fie din nou depusă doar la înmatriculare și când există schimbări în societate. Aceste amendamente au fost votate marți de Camera Deputaților, for decizional. În cazul în care intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.