Deficit de peste 2 miliarde lei pentru sistemul public de pensii anul trecut / Majorarea pensiilor de două ori în acest an și a contribuției la Pilonul II ar putea crește deficitul în acest an

talon pensie Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sistemul public de pensii a încheiat anul 2023 cu un deficit de peste 2 miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile s-au cifrat la 109,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 111,9 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanţelor. Amintim că în acest an a fost majorată și contribuția la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75%, așa că procentul virat la Pilonul 1, cel public, va scădea la 20,25%, de la 21,25% în prezent. Asta înseamnă un suplimentar minus de circa 4 miliarde lei la bugetul de pensii publice. De asemenea, amintim că pensiile s-au majorat cu 13,8% de la începutul acestui ani, cu un impact bugetar de 16 miliarde de lei, și, totodată, toate pensiile vor fi recalculate de la 1 septembrie, ceea ce va duce la o nouă majorare a cheltuielilor, cu circa 10 miliarde lei.

Veniturile sistemului pentru accidente de muncă şi boli profesionale s-au cifrat la 221,1 milioane de lei.

Astfel, veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 sunt în sumă de 110 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 112 miliarde de lei, rezultând un deficit în sumă de 1,99 miliarde de lei, potrivit Proiectului de Lege pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 au crescut cu 11,8% faţă de anul 2022 (97,9% faţă de prevederile bugetare definitive).

Contribuţiile de asigurări s-au cifrat, anul trecut, la 98,39 miliarde de lei, cu 2,23 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (89,4% din totalul veniturilor încasate). Acestea au fost constituite din contribuţiile angajatorilor, în sumă de un miliard de lei, cu 1,3 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (1% din totalul veniturilor încasate), şi contribuţiile asiguraţilor, în sumă de 97,31 miliarde de lei, cu 916,2 milioane de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (88,4% din totalul veniturilor încasate).

În ceea ce priveşte sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, acesta a consemnat venituri de 221,1 milioane lei şi cheltuieli în sumă de 151,1 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 70 milioane lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj încasate în anul 2023 au fost în sumă de aproape 3,8 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 2,1 miliarde de lei, rezultând un excedent în sumă de 1,69 miliarde de lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. nu cresterea contributiei, ci cresterea din pix a tuturor pensiilor, inclusiv cele deja uriase, asta duce la cresterea deficitului

  2. Ce interesanți sunteți voi analiștii ăștia, și ce aspecte semnalați, legat de bugetul de pensii. Ori aveți mintea scurta, ori va aflați în treaba, cu știrile astea bomba. Deci banii acumulați la bugetul asigurărilor sociale , trebuiau sa se regăsească în acumularea în timp a acestei contribuții, dar guvernul Vacaroiu, în anul 1993, a creat bugetul centralizat al statului, luând toate sumele din bugetele de asigurări de sănătate, bugetul asigurărilor sociale și cumulindu-le cu cele din bugetul de stat, a constituit bugetul centralizat al statului, și a evitat o criza financiara, care ar fi avut un impact greu pentru România. Banii au fost luați, și apoi spunem ca bugetul asigurărilor sociale este în deficit ( deficit semnalat de acești mari analisti ). Apoi statul s-a angajat sa suporte pensii speciale, dar banii de unde ii asigura, tot de la bugetul de asigurări sociale, ar trebui sa ii suporte din bugetul de stat, și astfel nu ar mai fi acest deficit.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.