Deficitul bugetar al Slovaciei este mai mare decât a raportat guvernul Fico, avertizează Comisia Europeană

Robert Fico premier Slovacia Sursa foto: Facebook/Robert Fico

În timp ce guvernul premierului slovac Robert Fico (foto) susține că deficitul bugetar al țării va scădea de la 6,5% anul trecut la 6% în acest an, Comisia Europeană a raportat că deficitul va crește la 6,3%, față de 6,1% anul trecut, scrie EurActiv.

Comisia a spus că principala diferență constă în contabilizarea cheltuielilor pentru ajutorul pentru energie plătit din fonduri europene, a scris publicația Denník N.

“Această diferență are ca rezultat o estimare mai mică a deficitului public general cu 0,4% din PIB în 2023 și un deficit mai mare cu 0,3% în 2024 în previziunile Comisiei, comparativ cu proiectul de plan bugetar pentru 2024”, se arată în raport.

Acesta confirmă punctul de vedere al Consiliului Bugetului, potrivit căruia acestea ar trebui să fie luate în considerare în totalitate până în 2023 și nu și până în 2024, așa cum susține Ministerul slovac de Finanțe.

Ministrul slovac de finanțe, Ladislav Kamenický, a reacționat că ministerul și Comisia Europeană continuă să aibă puncte de vedere diferite în ceea ce privește ajutorul pentru energie și contabilizarea fondurilor UE.

Totuși, potrivit acestuia, vestea bună este că Bruxelles-ul a “aprobat” bugetul slovac.

De asemenea, Comisia Europeană a reamintit că Slovacia nu a pus capăt subvenționării generalizate a prețurilor la energie, în ciuda recomandărilor sale. Volumul subvențiilor urmează doar să scadă de la 1,9% din PIB anul trecut la 0,8%.

În decembrie 2023, Ministerul Economiei a anunțat că Slovacia va cheltui anul viitor 1,25 miliarde de euro pentru ajutoare în domeniul energiei, pentru a preveni o creștere cu 20% a tarifelor de electricitate pentru gospodării.

Opoziția slovacă critică această măsură și încadrează continuarea acestui ajutor drept marketing guvernamental în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale slovace, programate pentru martie și aprilie 2024. Peter Pellegrini, liderul celui de-al doilea mare partid din coaliția de guvernare (Hlas-SD) și șeful Consiliului Național, este așteptat să își anunțe vineri candidatura pentru acest post.

În același timp, executivul UE a avertizat Slovacia cu privire la planurile sale de reducere a contribuției la pilonul al doilea (de la 5,5% la 4%) în cadrul sistemului său de pensii.

Țara își gestionează sistemul de pensii pe baza a trei piloni: primirea pensiei pentru limită de vârstă de la asigurarea obligatorie de pensie, economisirea pentru pensia pentru limită de vârstă sau sistemul voluntar de economisire pentru pensia suplimentară.

Potrivit raportului Comisiei Europene, reducerea pilonului de economisire nu contribuie la sustenabilitatea sistemului de pensii slovac pe termen lung.

 

Sursa foto: Facebook/Robert Fico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *