Depozitul subteran de gaze de la Bilciurești va primi 38 de milioane de euro bani europeni pentru extindere. Opt proiecte europene de infrastructură energetică primesc un total de 600 de milioane de euro în cadrul REPowerEU și Pactul verde european

depozite gaze Sursa foto: Comisia Europeana

Uniunea Europeană va investi 602 milioane de euro din Mecanismul european de interconectare în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică pentru a atinge obiectivele stabilite prin planul REPowerEU și Pactul verde european, după ce statele membre ale UE au dat undă verde unei propuneri a Comisiei, anunță Comisia Europeană, într-un comunicat de presă. Această investiție este rezultatul unei cereri de proiecte care a fost lansată la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU.

Fondurile vor finanța proiecte în domeniul energiei electrice, inclusiv unul privind rețelele inteligente, rețelele de CO2, stocarea subterană a gazelor și un terminal offshore de GNL. Acestea sunt împărțite între nouă state membre (Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Italia, Austria, Polonia, România și Slovenia) și Tunisia. Mai multe detalii despre aceste proiecte sunt disponibile aici.

Astfel, în România, depozitul de stocare subterană a gazelor de la Bilciurești va primi 38 de milioane de euro pentru lucrări de extindere. Acest lucru va ajuta în mod semnificativ România și regiunea să reducă dependența de importurile de gaze rusești în timpul vârfurilor de consum observate în timpul iernii, prin creșterea capacității de stocare și a flexibilității generale a acesteia.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cea mai mare finanțare, în valoare de 307,6 milioane de euro, este destinată unui proiect de transport de energie electrică. Aceasta va sprijini construirea unei prime interconexiuni între Italia și Tunisia cu un cablu electric submarin de înaltă tensiune. Această nouă legătură, denumită interconectorul ELMED, va spori securitatea și durabilitatea aprovizionării cu energie electrică în Europa și va permite o mai bună integrare a energiei regenerabile și înlocuirea producției de energie termică pe bază de gaz, contribuind astfel la obiectivele UE de atenuare a schimbărilor climatice și la obiectivele privind schimbările climatice.

GreenSwitch este un proiect transfrontalier de rețea electrică inteligentă între Austria, Croația și Slovenia, care va primi un sprijin de 73,1 milioane de euro acordat de CEF pentru investiții. Acesta va servi la modernizarea rețelelor de electricitate pentru a permite integrarea unui număr tot mai mare de noi utilizatori (producție de energie din surse regenerabile, pompe de căldură, vehicule electrice), pentru a optimiza funcționarea rețelei prin digitalizare și pentru a utiliza pe deplin complementaritățile în ceea ce privește sarcinile sezoniere dintre cele trei țări.

În Irlanda, centrala hidroelectrică Silvermines va primi 4,3 milioane de euro pentru studii în vederea înființării unei centrale hidroelectrice de acumulare prin pompare într-un sit minier istoric, care va ajuta la reducerea volatilității prețurilor, va contribui la stabilizarea pieței și va spori flexibilitatea sistemului de energie electrică al insulei.

Terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Gdansk, în Polonia (19,6 milioane euro), este, de asemenea, un proiect eligibil pentru a primi fonduri pentru finanțarea studiilor pentru partea sa offshore. În contextul invaziei rusești în Ucraina, proiectul va îmbunătăți securitatea aprovizionării și independența față de gazul rusesc, precum și va contribui la creșterea disponibilității GNL pentru Polonia și pentru întreaga regiune.

Reflectând importanța investițiilor în decarbonizare pentru a atinge neutralitatea climatică în 2050, trei propuneri privind captarea și stocarea CO2 industrial au fost, de asemenea, selectate pentru finanțare:

Centrul de export de CO2 Antwerp@C va primi 144,6 milioane de euro pentru a dezvolta infrastructura necesară în portul Antwerp, în Belgia, pentru a permite utilizatorilor industriali din zonă să transporte, să lichefieze și să exporte CO2 emis către situri de stocare permanentă.

Centrul de carbon din Ghent, tot în Belgia, va primi 9,6 milioane de euro pentru studii care vizează dezvoltarea unui terminal de lichefiere a CO2 în Ghent, precum și a unor conducte de CO2 care să îl conecteze la emițătorii industriali din regiune.

Hub-ul de CO2 D’Artagnan Dunkirk, din Franța, va primi o finanțare de 5,2 milioane de euro pentru studii privind infrastructura din portul Dunkirk pentru colectarea CO2 de la diferiți emițători și pentru lichefierea acestuia înainte de exportul către situri de stocare permanentă.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „O mai bună interconectare transfrontalieră este o condiție prealabilă pentru o tranziție energetică curată, deoarece consolidează piața noastră comună a energiei și facilitează integrarea energiei regenerabile în rețea. O infrastructură energetică rezistentă este, de asemenea, crucială pentru securitatea aprovizionării UE și pentru a ne respecta angajamentul de a pune capăt cât mai curând posibil importurilor de gaz rusesc.”

Anunțul de astăzi vine în urma cererii de proiecte de la începutul acestui an, a evaluării de către Comisie și a votului pozitiv al statelor membre cu privire la propunerea Comisiei în cadrul Comitetului de coordonare CEF, care a avut loc la 7 decembrie 2022. Adoptarea oficială a deciziei va urma în următoarele săptămâni.

Context. La fiecare doi ani, Comisia adoptă o listă a UE de proiecte de interes comun (PCI). Aceste proiecte sunt eligibile pentru un grant CEF Energie pentru studii sau lucrări. Pentru a fi selectate ca PCI, proiectele de infrastructură trebuie să aducă beneficii semnificative pentru cel puțin două țări ale UE și trebuie să sporească competitivitatea, să consolideze securitatea energetică a UE și să contribuie la durabilitate.

În perioada 2014-2020, CEF Energy a alocat 4,7 miliarde euro pentru studii și lucrări care să sprijine punerea în aplicare a 107 PCI. În perioada 2021-27, 5,35 miliarde euro sunt disponibile pentru CEF Energie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: