Deținătorii de obligațiuni Credit Suisse dau în judecată autoritatea elvețiană de reglementare din cauza reducerii valorii contabile

credit suisse Sursa foto: Dreamstime

Investitorii reprezentând obligațiuni de peste 4,5 miliarde de franci elvețieni (5 miliarde de dolari) ale Credit Suisse (CSGN.S) au dat în judecată autoritatea de reglementare elvețiană pentru decizia de a le șterge investițiile în timpul preluării de urgență orchestrate de guvern luna trecută, transmite Reuters.

Firma de avocatură Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, care îi reprezintă pe deținătorii de obligațiuni, a declarat vineri că demersul este primul dintr-o serie de pași pentru a obține despăgubiri pentru clienții despre care spune că au fost privați în mod ilegal de drepturile lor de proprietate în timpul preluării Credit Suisse de către rivalul mai mare UBS (UBSG.S).

Este primul proces important din domeniul public intentat în legătură cu decizia elvețiană de a șterge aproximativ 18 miliarde de dolari din datoria Additional Tier 1 (AT1) a Credit Suisse în timpul operațiunii de salvare cu acțiuni în valoare de 3 miliarde de franci elvețieni de luna trecută, care a uimit piețele și a alertat avocații.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Recursul împotriva FINMA, autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare care a ordonat reducerea valorii contabile, a fost depus la 18 aprilie la Tribunalul Administrativ Federal din St Gallen, în nord-estul Elveției.

“Decizia FINMA subminează încrederea internațională în securitatea juridică și fiabilitatea centrului financiar elvețian”, a declarat Thomas Werlen, managing partner pentru Elveția al Quinn Emanuel.

“Ne-am angajat să rectificăm această decizie, care nu este doar în interesul clienților noștri, ci va consolida și poziția Elveției ca jurisdicție-cheie în sistemul financiar mondial.”

FINMA a refuzat să comenteze, iar Credit Suisse nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

FINMA a declarat luna trecută că decizia sa de a impune pierderi abrupte unor deținători de obligațiuni a fost legală, deoarece prospectele obligațiunilor și legislația guvernamentală de urgență permiteau o reducere totală a valorii în cazul unui “eveniment de viabilitate”.

Create în urma crizei financiare mondiale, obligațiunile AT1 au fost concepute pentru a se asigura că investitorii, și nu contribuabilii, suportă povara riscului în cazul în care o bancă are probleme.

Deținătorii de obligațiuni au căutat consiliere juridică de când salvarea a schimbat o practică de lungă durată de a acorda prioritate deținătorilor de obligațiuni față de acționari în cazul recuperării datoriilor, iar în Elveția au fost deja depuse mai multe cereri de despăgubire cu privire la termenii tranzacției.

Curtea Administrativă Federală a declarat că încă primește plângeri, dar a refuzat să numească reclamanții sau să comenteze câte au fost depuse de deținătorii de obligațiuni sau de avocații acestora.

Unii investitori au tranzacționat obligațiunile la prețuri de un penny în cadrul unui așa-numit joc de litigii, mizând pe faptul că, în viitor, cererile de despăgubire vor crește valoarea acestora, au declarat avocații.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: