Diferențele salariale între salariile cerute de candidați și ofertele de angajare ating un procentaj de peste 30% în luna octombrie a anului 2024. Piața muncii din România rămâne activă și dinamică, cu aproximativ 26.000 de joburi disponibile pe platforma bestjobs și peste 40.000 de aplicări zilnice la joburile active, dar deși în ultima lună, angajatorii au trimis peste 130.000 de invitații la interviu însă între candidați și angajatori intervine o schismă. Așteptările salariale ale candidaților sunt peste medie cu 30% față de ceea ce pot oferi angajatorii. Acest lucru îngreunează găsirea candidaților potriviți, în ciuda concurenței pronunțate în privința rolurilor middle și senior.
Domeniul, zona și disponibilitatea locurilor de muncă
Cele mai multe locuri de muncă disponibile se află în ariile: de retail, financiar/contabilitate, inginerie, producție/logistică și management. Acestea au înregistrat o cerere constantă atât din partea angajatorilor, cât și a candidaților.
Din punct de vedere geografic, București și Ilfov domină piața, cu 31% din totalul ofertelor de joburi, urmate apoi de județele: Timiș, Brașov, Cluj și Prahova. Acestea aflându-se în regiuni unde industria și serviciile sunt în continuă dezvoltare, iar oferta de muncă variază.
Domeniul și discrepanțele salariale mari
Cele mai mari discrepanțe se regăsesc în domenii precum vânzări, sănătate, call center, financiar și management. De exemplu, pentru un rol de manager de magazin, diferențele salariale depășesc 31%, întrucât așteptările candidaților ajung în general 1.800 de euro, în timp ce ofertele din piață sunt cuprinse între 1.200 și 1.600 de euro.
Un contabil cu peste 2 ani de experiență are preferințe salariale cuprinse între 1.400 și 1.500 de euro, însă ofertele de pe piață sunt mult mai mici fiind cuprinse între 850 și 1.100 de euro, ceea ce indică o diferență considerabilă.
Lucrătorul comercial are așteptări salariale situate între 750 și 900 de euro, în timp ce salariile oferite pornesc de la 600 de euro, rezultând aici o diferență de aproximativ 28%. De asemenea, un agent de vânzări prin telefon se așteaptă ca salariul lui să fie aproximativ 700 de euro, în timp ce ofertele din piață variază între 500 și 700 de euro, reflectând o discrepanță de 14%.
În domeniul medical, salariile oferite pentru poziția de asistent medical generalist sunt cu 26% mai mici decât așteptările candidaților.
Domeniul și diferențele salariale mici
Pentru joburile de entry level, de exemplu cel de casier, se prezintă diferențele semnificativ mai mici, salariile oferite fiind cu doar 7% sub nivelul dorit de candidați.
“Aceste nealinieri salariale din piață evidențiază o discrepanță între cerere și ofertă. Pentru atragerea candidaților potriviți și reținerea lor pe termen lung în echipă este necesară o mai mare flexibilitate în negocierea pachetului salarial. În caz contrar, companiile vor trebui să gestioneze un nivel ridicat al fluctuației de personal, deoarece angajații vor căuta oportunități profesionale care să le îndeplinească cerințele salariale “, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.