Digi24: Criza termoficării, rezolvată cu bani europeni la Oradea

Redacția apr. 3, 2021 0 comentarii
cet oradea

Până în urmă cu câțiva ani, Oradea depindea pentru alimentarea locuințelor de o centrală termoenergetică construită în 1966 și înregistra în jur de 1.000 de avarii pe an, arată un reportaj digi24.ro. Autoritățile au construit însă o nouă centrală, cu o investiție de 50 de milioane de euro, exclusiv printr-un proiect european. Lucrările au început în octombrie 2014, iar centrala a fost pusă în funcțiune într-un an și jumătate. S-a investit și în rețele. Autoritățile spun că până la sfârșitul anului vor întregi modernizarea sistemului de termoficare a rețelei primare.

Vechea centală funcționa pe bază de cărbune, iar nivelul de poluare era foarte ridicat. Pierderile, de asemenea. „În 2016, când am închis oficial această centrală, nu mai avea acord de mediu, era puternic poluantă. Chiar am distrus câteva afaceri locale, spălătoriile auto din zonă. Pulberile care ieșeau în urma arderii cărbunelui se depuneau în jumătate de oraș”, spune Dan Crețu, director comercial termoficare, citat de digi24.

O nouă centrală, făcută cu o investiție de 50 de milioane de euro printr-un proiect european, a luat locul celei vechi. Lucrările au început în octombrie 2014, iar centrala a fost pusă în funcțiune în 2016.„Pe lângă centrala termoenergetică, am reabilitat și undeva la 60 la sută din rețelele primare, acum am început și rețelele secundare să le modernizăm”, susține Dan Crețu. Rețeaua a fost extinsă, iar acum aproximativ 67 de mii de apartamente au apă caldă prin sistemul centralizat.

În ianuarie 2021, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, și Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”, prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET, fiind instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice. Proiectul este finanțat în cadrul programului guvernamental „Termoficare”. Potrivit datelor prezentate de primăria Oradea, proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea, aflat la sfârşitul perioadei de viaţă, cu motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte. Acest bloc e singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului.

Sursa foto: primăria Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *