PlanRadar, companie austriacă de tehnologie pentru digitalizarea documentației și a comunicațiilor în proiecte imobiliare, de construcții și inginerie se lansează și în România.
Fondată în anul 2013, Austria, compania PlanRadar furnizează în prezent aplicații pentru digitalizarea proiectelor de construcții și imobiliare în peste 55 de țări, potrivit reprezentanților companiei. PlanRadar a asigurat primele contracte în România cu Bog’Art, PrimeKapital, Porr, Strabag și Workspace Studios.
Platforma PlanRadar este o soluție SaaS, care operează și gestionează în cloud atât documentația de construcție, cât și urmărirea tuturor proceselor în proiectele imobiliare. Utilizatorul platformei încarcă planurile proiectului și poate semnala defecte observate pe șantier sau poate introduce sarcini direct prin intermediul smartphone-ului sau tabletei pe plan și apoi le poate comunica sau delega către membrii echipei de proiect.
“Piața de construcții în Europa, dar și domeniile conexe acesteia, se află într-un moment-cheie cauzat de creșterea prețurilor la materiile prime, de lipsa forței de muncă calificată în domeniu, dar și de adaptarea continuă la cerințele de sustenabilitate pe care companiile trebuie să le îndeplinească. Transformarea digitală și automatizarea în construcții reprezintă primii pași pe care industria de construcții trebuie să ii parcurgă cât mai rapid, mai ales în condițiile în care proiectarea de clădiri sustenabile presupune aplicații ce necesită integrarea unui volum mare de date”, afirmă Bojan Petkovic, Country Manager SEE & România.
Sander Van de Rijdt, co-fondator și co-CEO PlanRadar, spune că pandemia a accelerat în cele din urmă digitalizarea sectoarelor de construcții și imobiliare. “În următorii ani, jucătorii din aceste piețe vor arăta un interes special în soluțiile inovatoare care le permit eficientizarea proceselor și optimizarea costurilor”, spune acesta.
“România este o piață importantă în domeniul construcțiilor, continuând tendința de creștere a ultimilor ani. Mediul este provocator, competitiv, și se pune accent pe sustenabilitate în construcții, ceea ce ne confirmă faptul că digitalizarea este un proces – cheie în acest context”, afirmă co-fondator și co-CEO PlanRadar, Ibrahim Imam.
România, piață în creștere
În primele cinci luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada similară a anului trecut ca serie brută cu 5,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%, arată datele Institutului Național de Statistică.
Piața construcțiilor a trecut cu plus și prin primul an de pandemie. Sectorul construcțiilor a avut un 2020 mai bun decât anul precedent, în ciuda izbucnirii unei pandemii care a pus la pământ multe sectoare din economie. Datele transmise la solicitarea Economedia de către Oficiul Național al Registrului Comerțului arată creșteri pe linie. De la 81.431 firme în 2019, anul trecut sectorul a urcat la 84.667, iar cifra de afaceri a crescut de la 109,4 miliarde de lei la 128,9 miliarde. Profitul înregistrat de firmele din domeniu s-a majorat cu peste 2 miliarde de lei, iar numărul de salariați a crescut anul trecut cu 28.536, ajungând la 413.552.