Digitalizarea a ajuns și la Romsilva. Licitațiile pentru valorificarea masei lemnoase vor fi organizate din august doar printr-o platformă online

lemne, lemne foc sursa foto: Pixabay

Regia Naționala a Padurilor – Romsilva organizează, începând cu luna august, licitațiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat doar printr-o platformă online, a anunțat instituția. Platforma este deja utilizată de Direcția Silvica Suceava, din luna mai a acestui an.

La licitațiile organizate de Romsilva prin platforma informatică vor fi oferiți în perioada următoare 1.125.000 metri cubi lemn pe picior, adica lemnul care urmează să fie exploatat din pădurile de stat de către firmele atestate, precum si 75.000 metri cubi de lemn fasonat.

Platforma de licitatii online prezintă mai multe avantaje, susțin reprezentanții Romsilva, incusiv asigurarea unei transparențe mai mari, număr de participanți nelimitat, echidistanță și condiții concurențiale sporite pentru agenții economici atestați.

“Platforma informatică reprezintă și un instrument util pentru managementul Romsilva, prin prelucrarea și analizarea rapidă a datelor putând fi stabilite sortimentele solicitate de piață, precum și tendințele de pe piața lemnului”, au transmis reprezentanții instituției.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pune pe piață anual circa 9,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, din care 6,5 milioane metri cubi ca lemn pe picior, masă lemnoasă care urmează a fi exploatată din păduri, și 3 milioane metri cubi ca lemn fasonat.

În actualul context economic si legislativ, Romsilva va crește gradual ponderea valorificării lemnului fasonat, iar de la 1 ianuarie 2023 ponderea lemnului fasonat, exploatat prin resurse proprii sau prin contracte de prestări servicii, va fi de 50% din volumul total de masă lemnoasă pus pe piață din pădurile proprietatea publică a statului.

Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *