Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că va continua măsurile de digitalizare a activității instituției prin implementarea programului e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Fiscul va cumpăra și camere de luat vederi ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei. Potrivit datelor transmise de ANAF, în 2023 şi primele luni din 2024, au fost înregistrate peste 19 milioane de transporturi în sistemul RO e-Transport, cele mai multe fiind transporturi naţionale.
„Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile în vederea implementării în paralel a mai multor programe informatice. În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport își propune să revoluționeze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operaționalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informații în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcțiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporțional cu volumul de date înregistrat”, transmite ANAF.
Un alt demers care să dezvolte capabilitățile RO e-Transport îl reprezintă inițierea unei achiziții publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport, mai transmite Fiscul.
„În cadrul programului de digitalizare al ANAF sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaționale interne, în acest proces fiind implicat și mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant. În urma consultărilor, au rezultat inclusiv modificări legislative în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog. Pentru eficientizarea activității, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reașezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achizițiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activități cu o flexibilitate și dinamică deosebite) ca măsuri de implementare imediată a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară”, se mai transmite în comunicatul de presă.
Potrivit ANAF, în anul 2023 şi începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport, au fost 2.095 de contribuabili verificaţi şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislaţiei RO e-Transport – OUG nr.41/2022).
ANAF precizează că implicaţiile fiscale estimate se ridică la 67.353.726 de lei.