Consiliul Județean Cluj a emis anul trecut 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care circa 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online, arată o analiză a CJ, care a vizat și modul în care a funcționat, în cele peste șapte luni de la lansare, platforma informatică Public.Cluj.Archi, destinată emiterii electronice a documentelor urbanistice.
În anul 2022, Consiliul Județean a emis 2.290 de Certificate de Urbanism (CU), din care cca. 10%, respectiv 224, au fost elaborate exclusiv online. În topul comunelor pentru care s-au solicitat CU digitale, Ciurila, Călățele, Mărișel și Aiton domină primele patru locuri, adică zonele cele mai efervescente din sectorul construcțiilor și turismului clujean.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune că niciun astfel de act emis în 2022 nu a fost contestat în instanță.
La finalul anului trecut, Consiliului Județean Cluj i-a fost decernat premiul I în cadrul Galei „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). CJ Cluj a participat la această competiție în cadrul Pilonului 2 – „Servicii publice digitalizate”, cu aplicația care a permis emiterea de către Consiliul Județean Cluj a certificatelor de urbanism în format digital, valide juridic.
În ceea ce privește emiterea autorizațiilor de construire și/sau desființare, în 2022 Consiliul Județean Cluj a emis 931 de asemenea documente, în creștere cu aproximativ 50% față de anul anterior. Proiectele urbanistice autorizate au cumulat un număr de 122.259 mp, cu o valoare investițională de peste 700.000.000 de lei, respectiv aproape 150 de milioane de euro.
Referitor la desfășurarea Comisiilor Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU), al căror rol este acela de a fundamenta tehnic avizarea documentațiilor urbanistice, în anul anterior au avut loc 27 de asemenea ședințe. În cadrul acestora au fost discutate 496 de puncte, din care 193 de P.U.D-uri, 118 de P.U.Z.-uri, 168 de studii de oportunitate, 12 P.U.G.-uri, dar și 5 consultări.