Directorul FMI spune că băncile centrale ar trebui să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflaţia

Kristalina Georgieva Foto Igor Dolgov / Dreamstime.com

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat miercuri că băncile centrale ar trebui să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflaţia, până când vor ajunge la un nivel “neutru”, apreciind că în majoritatea cazurilor acestea nu au atins acel nivel, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat Reuters, cu o zi înainte de reuniunea consiliului guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană, la care analiştii se aşteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, Kristalina Georgieva a mai spus că efectele pozitive ale majorărilor de dobândă ale băncilor centrale se vor resimţi abia în 2024, la nivel global.

BCE a comunicat timp de mai multe luni că primul pas va fi majorarea dobânzii de politică monetară la un nivel “neutru”, la care nici nu stimulează, dar nici nu restricţionează creşterea, dar acum unii oficiali susţin că este nevoie de acţiuni mai agresive, apreciind că BCE ar trebui să meargă mai departe pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“La acest moment, vrem să ajungem la nivelul neutru şi, în majoritatea cazurilor, nu suntem încă acolo”, a spus Kristalina Georgieva.

Băncile centrale trebuie să majoreze costul creditului pentru că, “atunci când inflaţia este la un nivel ridicat, asta subminează creşterea economică şi îi afectează cel mai mult pe săraci”, a subliniat directorul FMI.

Recentele majorări de dobândă ale BCE au venit pe fondul deteriorării perspectivelor economice şi al unei inflaţii care în zona euro a ajuns la 9,9% în luna septembrie, stimulată de creşterea preţurilor la alimente şi energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Întrebată cât de mult se aşteaptă ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile, Georgieva a spus că prognozele FMI arată că “în 2024 vom ajunge la un punct la care băncile centrale vor vedea impactul acţiunilor lor”.

“Beneficiile vor veni, dar nu sunt instantanee. Este nevoie de o anumită răbdare din partea societăţii”, a adăugat directorul FMI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: