Regiunea de dezvoltare formată din Municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov conducea, în primul semestru al anului trecut, în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă. Practic, erau asigurate  28% din total, cu 7 puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

La nivel naţional, doar 17% din locuinţe sunt protejate de o asigurare facultativă.

Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurare de 19%, urmată de Regiunile Centru şi Nord-Vest (16%), Sud-Est (14%), Nord-Est şi Sud (11%) şi Sud-Vest (9%).

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

La nivelul întregii ţări, doar 17% dintre locuinţe sunt protejate de o asigurare facultativă, ceea ce înseamnă că 4 din 5 locuinţe rămân în continuare neprotejate în faţa incendiilor, exploziilor, a avariilor produse instalaţiilor interioare ale clădirii, precum şi în cazul altor evenimente care pot afecta negativ viaţa şi bugetul unei familii, spun reprezentanţii UNSAR.

“Cutremurele de anul trecut, dar şi incendiile sau exploziile produse în ţara noastră au arătat, încă o dată, că încheierea unei asigurări de locuinţă este esenţială, fie că vorbim despre protecţia împotriva dezastrelor naturale sau a altor fenomene neprevăzute, precum incendii şi explozii. O asigurare ne poate ajuta să trecem mai uşor peste aceste momente şi situaţii nefericite”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremur, inundaţii, alunecări de teren, incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice / electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

“În condiţiile în care, în prezent, doar 1 din 5 locuinţe din România este protejată împotriva dezastrelor naturale, faţă de mai mult de 3 din 5 locuinţe asigurate la nivel european – este cu atât mai important să ne informăm cât mai bine pentru a fi sigur acasă alături de cei dragi”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist asigurări bunuri & proprietăţi în cadrul UNSAR.