Doar România și alte cinci state din lume au înregistrat creștere economică în pandemie. Costul pentru România: rata ridicată de mortalitate COVID

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

România și cinci alte state din lume sunt singurele care au înregistrat creștere economică după izbucnirea pandemiei, conform calculelor făcute de Deloitte Access Economics, scrie Financial Times. Țara noastră a fost una din puținele care a ținut mare parte din economie deschisă, dar acest lucru a dus la o rată ridicată de mortalitate din cauza COVID, de 2,8% (raportul deceselor din totalul de persoane infectate cu coronavirus, date la zi).

În ceea ce privește rata de mortalitate, România se află pe locul 6 în UE, după Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Grecia și Italia, potrivit datelor agregate de Wikipedia.

Astfel, numai Australia, China, Chile, România, Coreea de Sud și Lituania au înregistrat creștere economică după izbucnirea pandemiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Economia României este cu aproape 1% mai mare, în primul trimestru din acest an, față de nivelurile pre-Covid, arată datele Deloitte Access Economics, similar cu cazul Australiei și Lituaniei. Cea mai mare performanță o înregistrează China, care are o economie cu 7% mai mare față de nivelurile pre-pandemice, urmată de Chile, cu 3%.

În schimb, economiile țărilor Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un grup de state bogate, au scăzut în medie cu 2,7% de la începutul pandemiei, potrivit Deloitte Access Economics.

Acum, performanța economică relativă a țărilor „va depinde mai mult decât orice de viteza cu care vor fi vaccinate populațiile”, potrivit lui Saul Eslake, profesor la Universitatea din Tasmania.

România a trecut printr-un singur lockdown, de două luni, în perioada martie-mai 2020, însă în rest a ținut economia deschisă, cu carantine locale sau orare.

Acest lucru a venit totuși cu un cost, rata de mortalitate din cauza COVID în România fiind foarte ridicată, de 2,7%. Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a explicat însă că mortalitate din România este mai mare deoarece, atunci când testezi puțin, depistezi mai puține cazuri și atunci și decesele sunt raportate la un număr mai mic.

„Mortalitatea depinde de numărul deceselor, dar mortalitatea depinde și de numărul persoanelor testate și confirmate, așa că această mortalitate nu aș lua-o ca pe o cifră absolută, pentru că a existat și o variabilitate a numărului de teste, pentru că inițial am văzut că s-a testat mai multă lume, apoi doar persoanele simptomatice. (…) Dacă testăm puțin, numărul de decese se raportează la mai puține teste și mai puține cazuri confirmate și atunci mortalitatea pare a fi mai mare”, a afirmat ministrul Sănătății.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. E o cercetare statistica.

    Totul e relativ!

    Cred ca nici la incepurul anului viitor nu pot fi concluzii definitive referitoare la trendul cresterii economice.

    Analiza nu reflecta cresterea datoriei publice, a împrumuturilor guvernamentale si a altor deficite.

    Este o rezultanta falsa cu care se mandresc unii!

    Chiar asa, de unde crestere economică?
    Ca nu se vede!

    O economie puternica ( Franta) e in recesiune si vor mai fi anunturi in acest sens.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.