Dobânzile pe termen lung plătite de România continuă să crească: 8,74% media în iunie, în continuare cel mai mare cost de împrumut din UE

Dobanda de interventie pexels.com

Împrumuturile luate de România pe termen lung se apropie de pragul de 9%, țara noastră luând în continuare cele mai scumpe împrumuturi din UE, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), analizate de Economedia.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 8,74% în luna iunie, arată datele BCE. Dacă în aprilie România se împrumuta în medie cu dobânzi de 6,61%, costul împrumuturilor a crescut la 7,84% în luna mai, potrivit BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în ianuarie 2010, când rata dobânzii era de 9,05%.

Sursa foto: BCE/Economedia

În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Dobânda pe termen lung a mai crescut puternic și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.

De altfel, România este țara care se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, mai arată datele BCE. Ungaria este imediat în urma României și se apropie să spargă pragul de 8%, după o scumpire accentuată a costurilor de finanțare. Dobânda la care se împrumută țara condusă de premierul Viktor Orban a fost de 7,95% în iunie, față de 7,2% în mai 2022 și 6,59% în aprilie. Polonia a trecut între timp de pragul de 7%. Dobânda pe termen lung la care se împrumută Polonia a fost de 7,14% în iunie, crescând de la 6,64% în mai. Comparativ, în decembrie 2021, costurile de împrumut pentru aceste țări erau de 4,40% și 3,35%. Bulgaria, în schimb, are un cost de împrumut pe termen lung de numai 1,77%, în iunie, în creștere ușoară față de mai 2022, când se situa la 1,62%.

Țări precum Lituania, Germania și Olanda se împrumută la costuri de 0,16%, 1,45% sau 1,82%. În decembrie, Germania și Danemarca încă se împrumutau la dobânzi negative. Însă în ultimele luni mai multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a combate inflația, așa că costurile de finanțare au crescut și pentru celelalte țări, așa că, în afară de aceste state, pentru toate țările dobânzile sunt acum peste 2%.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care încă de la începutul acestui an a trecut de pragul de 50% din PIB (deși după revizuirea PIB a scăzut sub acest prag în martie).

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *