Împrumuturile luate de România pe termen lung se apropie de pragul de 9%, țara noastră luând în continuare cele mai scumpe împrumuturi din UE, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), analizate de Economedia.
Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 8,74% în luna iunie, arată datele BCE. Dacă în aprilie România se împrumuta în medie cu dobânzi de 6,61%, costul împrumuturilor a crescut la 7,84% în luna mai, potrivit BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în ianuarie 2010, când rata dobânzii era de 9,05%.
În plus, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.
Dobânda pe termen lung a mai crescut puternic și în perioada 2018-2019, când Guvernul avea o politică wage-led growth prin care făcea împrumuturi mari pentru creșterea rapidă a salariilor. Însă o creștere așa abruptă și constantă a costurilor de finanțare ca cea de la finalul anului 2021 și începutul anului 2022 nu a mai avut loc în ultimii ani.
De altfel, România este țara care se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană, mai arată datele BCE. Ungaria este imediat în urma României și se apropie să spargă pragul de 8%, după o scumpire accentuată a costurilor de finanțare. Dobânda la care se împrumută țara condusă de premierul Viktor Orban a fost de 7,95% în iunie, față de 7,2% în mai 2022 și 6,59% în aprilie. Polonia a trecut între timp de pragul de 7%. Dobânda pe termen lung la care se împrumută Polonia a fost de 7,14% în iunie, crescând de la 6,64% în mai. Comparativ, în decembrie 2021, costurile de împrumut pentru aceste țări erau de 4,40% și 3,35%. Bulgaria, în schimb, are un cost de împrumut pe termen lung de numai 1,77%, în iunie, în creștere ușoară față de mai 2022, când se situa la 1,62%.
Țări precum Lituania, Germania și Olanda se împrumută la costuri de 0,16%, 1,45% sau 1,82%. În decembrie, Germania și Danemarca încă se împrumutau la dobânzi negative. Însă în ultimele luni mai multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile de politică monetară pentru a combate inflația, așa că costurile de finanțare au crescut și pentru celelalte țări, așa că, în afară de aceste state, pentru toate țările dobânzile sunt acum peste 2%.