DOCUMENT Ajutorul social, suspendat dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau la agenția pentru forța de muncă. Stimulente pentru șomerii care se angajează pentru minim 2 ani

G4Media sept. 13, 2021 0 comentarii
Muncitor, lucrator, angajat, constructii Foto: Pexels.com

Ministerul Muncii vrea ca beneficiarii de ajutoare sociale să le piardă dacă nu merg la programul educațional ”A doua șansă” sau dacă absentează nemotivat la convocările agenției pentru forța de muncă, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență transmis Comitetului Economic și Social (CES).

Pe de altă parte, șomerii care se angajează cu contract pentru minimum doi ar urma să primească ajutorul social încă șase luni, potrivit unui comunicat al ministerului condus de Raluca Turcan.

O altă modificare de substanță este extinderea grupei de vârstă din definiția tânărului NEET, de la 16 ani la 30 de ani (până în prezent limita este de 25 de ani). NEET sunt tinerii cei mai vulnerabili: fără loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. România și UE au la dispoziție diferite forme de susținere a acestei categorii sociale, iar o extindere a plajei de vârstă înseamnă că numărul de beneficiari va crește.

În ceea ce privește școlarizarea, proiectul de OUG introduce prevederi referitoare la înscrierea beneficiarilor de venit minim garantat, care sunt apți de muncă, în programul educațional de tip” A doua șansă”. În acest program, gestionat de Ministerul Educației, se poate înscrie orice persoană.

Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM), pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele școlare. Refuzul unui beneficiar de venit minim garantat de a participa la programele de educație va duce la încetarea ajutorului social și interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni.

De asemenea, ministerul Muncii vrea să deconteze transportul pentru cei care urmează cursurile programului ”A doua șansă” la o distanță mai mare de 5 km față de locuință. Astfel, se propune decontarea către autoritățile administrației publice locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Impactul bugetar pentru acest an al adoptării ordonanței de urgență ar fi de circa zece milioane de lei, potrivit notei de fundamentare. (Foto: Pexels.com)

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *