DOCUMENT Ce măsuri propune ASF pentru transportatori în privința RCA: posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni

autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a redactat o serie de propuneri pentru transporatori în privința RCA, între care posibilitatea de suspendare a contractului, de plată în rate, modificarea modului de calcul al tarifului pentru polițe pe perioade mai mici de 12 luni, potrivit unui document consultat de G4Media.ro, cu măsurile propuse.

Astfel, ASF propune revizuirea sistemului bonus-malus – în vederea unei mai bune încadrări în clasele de bonus-malus existente în funcție de tipul daunelor produse, avândca obiectiv scăderea tarifului de primă RCA la B0 (asigurat fără istoric de daunalitate).

ASF propune, totodată, și alte măsuri pentru un acces mai ușor la RCA:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA: în baza solicitării asiguratului, asigurătorul RCA suspendă efectele contractului RCA și prelungește valabilitatea acestuia cu perioada în care acesta a fost suspendat. Se urmărește posibilitatea utilizării sezoniere a vehiculului
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia: impunerea ca asigurătorii să permită achitarea primei de asigurare în rate, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat.
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni pentru diminuarea tarifului pentru aceste polițe.

Alte măsuri propuse:

  • Monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA
  • Posibilitatea diminuării valorii primei prin introducerea franșizei plătibilă doar în caz de daună
  • Certificatul de daunalitate, similar cu procesul de interogare existent în sistemul bancar (biroul de credite)

Documentul integral poate fi consultat aici.

Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *