Document. Guvernul își asumă azi răspunderea în parlament pe noul pachet de măsuri fiscale. Vezi forma finală

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Guvernul își asumă azi, de la ora 18.00, răspunderea în Parlament pe actul normativ privind măsurile fiscale, parlamentarii având la dispoziție doar câteva ore pentru a depune amendamente.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, de la ora 18,00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Actul normativ privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a fost aprobat în ședința de guvern din 25 septembrie și trimis către Parlament. Acesta poate fi consultat AICI

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscale și de reducere a cheltuielilor bugetare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

El a afirmat că au fost aprobate câteva modifică la proiectul de lege. Astfel, bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum. Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune un proiect de ordonanță de urgență care va limita comisioanele implicate în procesul de eliberare a bonurilor de masă. Taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%.

În ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale, din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele, care reprezintă de asemenea o taxă. Iar impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate.

Potrivit lui, reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată. Salariul minim în general, care va crește cu 10 procente, la 3.300 lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern. Detalii AICI

Documentul trimis Parlamentului:Proiect de Lege masuri fiscale

Context. Guvernul a adoptat luni proiectul de lege cu măsurile fiscale pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Procedura presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.

Senatorii și deputații au însă dreptul să trimită Guvernului amendamente la proiectul depus, iar Executivul decide dacă acceptă vreuna dintre propuneri.

Apoi premierul prezintă în ședința comună a Parlamentului forma finală pentru care își angajează răspunderea.

În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, parlamentarii pot depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului. Dacă moțiunea de cenzură nu este adoptată, proiectul de lege se consideră adoptat, iar măsurile intră în vigoare.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Motto:

    “Aceşti imbecili care ne guvernează”

    (Andre Santini – fost ministru si vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Franţei)

    La scurt timp după rotativa guvernamentală premierul Marcel Ciolacu prezent la un eveniment prilejuit de anunțul OMV Petrom și Romgaz că au luat decizia de a investi în extracția gazelor de la Marea Neagră, că România trece de la fapte la vorbe: „Mai există o semnificație importantă: România trece de la fapte la vorbe. Și mă bucur că asta se întâmplă acum.” Si nu e prima dată când pe Ciolacu îl ia gura pe dinainte.
    Cu o zi înainte de asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe un pachet de măsuri cuprinse in “Ordonanța austerității” acelasi Marcel Ciolacu prezent pe un post de televiziune a comis o serie de gafe, confuzii și omisiuni ceea ce denotă faptul că nu-l prea duce capul:

    – Ciolacu se lăuda că a reușit să aduc TVA-ul la o singură cifră, ceea ce nu-i adevărat. El confunda TVA cu inflația, întrucât TVA-ul la majoritatea produselor este 19%.

    – O altă gafă a premierului a fost să afirme că șomajul în România este de 1-2%. În realitate, conform Eurostat șomajul din România în iulie 2023, era estimat la 5,5% pe baza unor date confirmate de Institutul de Statistică.

    – O afirmatie falsă sau minciună făcută de Ciolacu din ignoranţă sau prostie este că doar România și Rusia mai au cota unică de impozitare. In calitate de premier el ar trebui să stie că în Uniunea Europeană, mai au cotă unică de impozitare, în afară de România, Bulgaria, Estonia și Ungaria.

    Si exemplele ar putea continua.
    (Vezi: https://defapt.ro/ciolacu-avalansa-de-gafe-si-minciuni-in-emisunea-lui-gadea-la-antena-3-moderatorul-a-evitat-sa-l-intrebe-despre-pensiile-speciale/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *