Guvernul României a trimis Comisiei Europene două ordonanțe de urgență ce vizează reducerea deficitului bugetar: una pentru reducerea cheltuielilor publice, iar alta pentru modificarea codului fiscal pentru a strânge mai mulți bani la buget. Consultă mai jos documentele transmise de Guvern, obținute de Economedia și G4Media.
Economedia a făcut o sinteză a principalelor schimbări fiscale AICI. Cele mai importante măsuri sunt creșteri de TVA, noi cote de impozitare pentru microîntreprinderi și eliminarea scutirii de impozit pentru anumite sectoare.
În proiectul de modificare a codului fiscal, Guvernul afirmă că „prognoza de deficit bugetar până la sfârșitul anului 2024 este de 6,84% din PIB, comparativ cu angajamentul față de Comisia Europeană potrivit căruia nivelul de deficit bugetar asumat trebuie să fie de 4,4% din PIB.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat însă că pachetul de măsuri nu va fi adoptat sub formă de Ordonanță de Urgență, ci că Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe proiecte de lege.
Premierul a anunțat sâmbătă câteva dintre principiile discutate la Bruxelles, respectiv faptul că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%, iar cota generală de TVA nu va crește peste 19%. Ciolacu a mai vorbit despre inechitatea pensiilor românilor, spunând că modificarea legii „a devenit o prioritate” pentru grupurile reunite ale PSD și pentru ministrul Muncii. O lege ar trebui să fie în vigoare de la 1 ianuarie, a mai spus premierul. Declarațiile integrale, AICI.