Dolarul a crescut pentru că Rezerva Federală a majorat rata dobânzii și Putin a anunțat mobilizarea rușilor la război, spun analiștii. Care sunt consecințele pentru economia României

Adrian Tudor sept. 22, 2022 1 comentarii
Dolari

Întărirea dolarului, care și la cursul Băncii Naționale a României a depășit pentru prima oară cotația de 5 lei, a fost determinată de doi factori, consideră Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

În primul rând, la această apreciere a monedei americane a contribuit faptul că Rezerva Federală a majorat cu 0,75% rata dobânzii de referință, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, pentru a contracara inflaţia ridicată. 

Adrian Codîrlașu spune că o dobândă ridicată favorizează moneda pentru care este plătită.

Reprezentanții Rezervei Federale au afirmat că „sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste” şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023, notează Bloomberg. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

Al doilea factor a fost discursul de ieri al președintelui Vladimir Putin, care a anunțat o mobilizare parțială în Rusia pentru războiul cu Ucraina și a amenințat Vestul cu folosirea armelor nucleare. Acest discurs, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, a creat aversiune la risc, iar investitorii s-au orientat către dolarul american ca refugiu.

Pe de altă parte, cursul dolar-euro va rămâne unul volatil în perioada următoare, apreciază Adrian Codîrlaşu. El se așteaptă ca și Banca Centrală Europeană să majoreze dobânda de referință, iar moneda europeană să se aprecieze.

Un dolar mai puternic va avea efecte și pentru români, chiar dacă economia României este mai puternic legată de schimburile comerciale cu Uniunea Europeană. Astfel, importurile de petrol și gaze sunt făcute în dolari, iar aprecierea dolarului va duce și la posibile scumpiri ale combustibililor. Drept urmare, acest lucru se va traduce și într-o inflație mai mare.

pixabay.com

Comentarii

 1. Mai era un mare Analist care spunea ca economia Romaniei merge rau din cauza războiului.
  Merge rau din incompetența clasei politice.
  Iar Rezerva Federală a mai majorat dobânda si nu s-a văzut vreo crestere.
  Dar in mod real cursul nu face stop joc.
  Vor fi sinusoide mai ales că din cauza pandemie au fost oscilatii nesemificative iar acum au loc corecțiile in piața.
  Sunt mari dezechilibre si doar trecere timpului va crea un alt punct de echilibru.
  Si dolarul si euro au fost ținute mai mult dau mai puțin in corzi iar acum se caută un nou raport.
  Pretul barilului de petrol cu noul curs al dolarului va antrena un val inflationist fără precedent în următoarele luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *