Doner kebab, subiectul unei dispute între Turcia și Germania care a ajuns la Comisia Europeană

Kebab Sursa foto: Pixabay

Conflictele instituționale apar adesea între țări cu privire la probleme de tot felul, dar în rare ocazii problema tuturor este un fel de mâncare. Și asta se întâmplă, în ultima vreme, între Germania și Turcia din cauza tipicului doner kebab. Da, rulada cu carne tocată face obiectul unei dispute picante, scrie ABC, conform Rador Radio România.

Mâncarea, se știe, este de origine turcească. Rețeta sa nu are mari secrete, dincolo de condimentele și sosul pe care fiecare loc le pune în ea. Cu origini foarte umile, este alcătuită din carne (pui, vită sau miel, în funcție de culturi) prăjită cu o mașină specială care se roteşte încontinuu. Când este prăjită, se taie mărunt şi se pune într-un sandviş cu pâine (fie pita, pentru a face un kebab, fie cu o clătita, pentru a o oferi în format durum), salata verde, roşii şi ceapă.

Formula acestei reţete simple, pe care fiecare o personalizează în felul său, a ajuns să se răspândească în întreaga lume. A făcut-o mai întâi în Germania, unde datorită comunității mari de turci care a ajuns acolo în anii șaizeci, această mâncare a pătruns și a devenit un fel de mâncare foarte apreciat și iubit la Frankfurt, cu siguranță așa cum s-a întâmplat cu alte preparate regionale precum pizza sau sushi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Povestea nu s-ar fi complicat mai mult dacă, în urmă cu ceva timp, Turcia nu ar fi încercat să obțină un statut de protecție pentru acest sandviș popular. Aflând acest lucru, Germania încearcă să evite reuşita și problema a ajuns la instituțiile europene.

Cu siguranță, controversa nu ar fi atât de colorată,. dacă nu ar fi început între instituții și organizații publice. După cum explică AFP, Federația Internațională de Doner (Udofed), cu sediul în Turcia, a cerut recent Comisiei Europene să acorde doner kebab denumirea de Specialitate Tradițională Garantată (STG).

Udofed a făcut acest lucru pe baza documentației istorice, cum ar fi manuscrise din 1546 care vorbesc deja despre doner în timpul Imperiului Otoman. Federaţia a argumentat şi cu caracteristici specifice tipului de carne de folosit sau speciei, dar și cuțitul necesar pentru a face tăieturile perfecte. În Turcia, de obicei, se mânca direct din farfurie, fără pâine între bucăţile de carne.

Problema, după cum amintește AFP, a derajat în Germania, care consideră că donerul, și versiunea sa de pâine, este un simbol al comunității sale turcești. Se spune chiar că kebab-ul ca atare este “o invenție de la Berlin”, așa cum se menționează pe site-ul oficial al orașului. Asociația Producătorilor de Doner din Europa (ATDID) subliniază că două treimi din vânzările sale în Europa au loc în Germania.

“Doner kebab aparține Germaniei. Fiecare ar trebui să poată decide singur cum se prepară și se mănâncă aici. “Nu este necesar să primim îndrumări de la Ankara”, a spus ministrul Agriculturii, Cem Ozdemir, fiu al unor imigranți turci și care a fost surprins de cererea turcă.

Astfel, autoritățile germane văd propunerea Udofed ca fiind imprecisă și contradictorie, dar ceea ce le îngrijorează cel mai mult este efectul pe care l-ar putea avea acceptarea cererii asupra restaurantelor germane. Unii se tem de probleme legale și de transparență și, indiferent de motiv, Germania a ajuns să prezinte o obiecție Comisiei Europene.

Unii dintre bucătarii săi amintesc, de asemenea, că kebab-ul este deja mâncat în toată lumea și că Turcia nu poate pretinde că decide cum ar trebui să fie făcut. Acum, Comisia Europeană va lua conducerea și trebuie să decidă dacă donerul devine o specialitate tradițională garantată pe baza cererii turcești sau poate rămâne un fel de mâncare global. În cazul în care obiecția la cererea turcă va fi declarată admisibilă, cele două părți vor avea la dispoziție șase luni pentru a ajunge la un acord.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: