Două bănci românești conduc topul celor mai mari bănci din Europa Centrală și de Est. România domină clasamentul, cu 19 bănci prezente și o treime din activele bancare din regiune

banca

Pe măsură ce viața socială a revenit la normalitate și activitatea economică s-a redresat, băncile din Europa de Sud-Est au înregistrat o creștere a profiturilor și o extindere a activelor, datorită creșterii susținute atât a împrumuturilor, cât și a depozitelor. La fel ca și colegii lor de la nivel mondial, creditorii locali au continuat să joace un rol major în redistribuirea resurselor masive menite să atenueze impactul pandemiei Covid-19 asupra întreprinderilor și clienților. În același timp, presiunea asupra marjelor de dobândă și schimbarea obiceiurilor consumatorilor au întărit atenția băncilor asupra eficienței și digitalizării. Tranzacțiile de fuziuni și achiziții s-au intensificat, cele mai multe acțiuni având loc în Serbia, arată clasamentul anual realizat de agenţia de presă SeeNews.

Cei mai mari creditori din regiune au raportat profituri în creștere în 2021, după un an sumbru de restricții care le-a afectat performanța. Toate băncile din primele o sută din regiune, cu excepția a 12, și-au sporit profitul net în 2021. Doar două bănci au trecut pe pierdere netă în 2021.

Profitul net combinat al celor mai mari o sută de bănci din Europa de Sud-Est a ajuns la 4.567 miliarde de euro în 2021, încă departe de nivelul record de 4.673 miliarde de euro generat în 2019. Cei mai mari creditori din regiune au înregistrat un profit net combinat de 2.967 miliarde de euro în 2020. Profiturile mai mari le-au permis creditorilor să revină la distribuirea de dividende în 2021, după ce au amânat plățile cu un an mai devreme pentru a respecta interdicțiile băncilor centrale.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cei mai mari creditori din Europa de Sud-Est au reușit să își crească activele în 2021 chiar mai rapid decât în anul precedent, când măsurile guvernamentale de sprijinire a sectorului de afaceri au dus la creșterea creditării. Activele combinate ale primilor o sută de creditori au crescut cu 12%, până la 384,3 miliarde de euro în 2021, după ce s-au extins cu 8,7% în 2020. Doar opt bănci din clasament și-au văzut activele în scădere anul trecut, față de zece în 2020.

Băncile românești ocupă primele poziții

Băncile românești au ocupat primele două poziții, iar țara a rămas cea mai bine reprezentată în clasamentul din 2021, cu 19 participanți. Bulgaria și Serbia au urmat cu 15 și, respectiv, 14 bănci. Băncile românești dețineau active combinate de 125,9 miliarde de euro, adică 33,1% din activele totale ale celor mai mari bănci din regiune. Acestea au generat profituri nete de 1,672 miliarde de euro, adică 37% din total.

Banca Transilvania din România a rămas în fruntea clasamentului celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est, poziție pe care o deține din 2018. Banca și-a văzut activele crescând cu 21% pe parcursul anului, ajungând la 25,4 miliarde de euro, în condițiile în care atât împrumuturile, cât și depozitele au crescut pe fondul unei redresări puternice a economiei post-Covid. Profitul său net a crescut la 362,3 milioane de euro, de la 245,9 milioane de euro, în principal datorită creșterii veniturilor operaționale. Asigurătorul NN Group, cu sediul în Olanda, este cel mai mare acționar unic al Băncii Transilvania, deținând o participație de 10,29% până la sfârșitul anului 2021. Urmează Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o participație de 6,87%.

Banca Comercială Română, o unitate a grupului austriac Erste, a făcut schimb de locuri cu Zagrebacka Banka din Croația, o unitate a grupului italian Unicredit, și s-a clasat pe locul al doilea în clasament, cu active de 18,1 miliarde de euro, cu 12% mai mari decât în anul precedent. Creditorul croat a încheiat anul cu active de 17,6 miliarde de euro, în creștere cu 6,36% față de anul precedent.

Primii trei creditori sunt lideri și în ceea ce privește profitul. Banca Transilvania este câștigătoare cu un profit net de 362,3 milioane de euro, în creștere de la 245,9 milioane de euro cu un an înainte și cu mult înaintea ocupantei locului doi, Banca Comercială Română, cu un profit net de 280 de milioane de euro în 2021, și a băncii croate Zagrebacka Banka, cu 266,9 milioane de euro.

În ceea ce privește creșterea activelor, OTP Banka (OTP) din Serbia a înregistrat cel mai mare salt – până pe locul 20 în 2021, de pe locul 46 în 2020. La începutul anului, grupul bancar maghiar OTP a finalizat integrarea OTP Banka Srbija (fosta Societe Generale Srbija) și Vojvodjanska banka, pe care a cumpărat-o în 2019, creând cea mai mare bancă din țară. Banca sârbă a trecut la un profit net de 49 de milioane de euro în 2021, după ce în 2020 a înregistrat o pierdere netă de 10,1 milioane de euro.

Activitatea de fuziuni și achiziții în sectorul bancar rămâne rezistentă

Anul a fost marcat, de asemenea, de mari tranzacții de fuziuni și achiziții în sectorul bancar. Grupul OTP din Ungaria și-a continuat consolidarea în Albania, semnând un acord pentru a cumpăra Alpha Bank SH.A., unitatea albaneză a grupului elen Alpha Bank. În 2019, OTP Group a cumpărat unitatea albaneză a Societe Generale din Franța, care a fost redenumită Banka OTP Albania.

În Serbia, Eurobank din Grecia a finalizat fuziunea unității sale sârbe Eurobank Beograd cu creditorul local Direktna Banka. Banka Postanska Stedionica, administrată de stat din Serbia, a achiziționat unitatea unui alt creditor sârb, Komercijalna Banka, în Bosnia și Herțegovina. În plus, unitatea sârbă a Raiffeisen Bank International (RBI) a acceptat să achiziționeze întregul capital al filialei sârbe a Credit Agricole din Franța.

La rândul său, Credit Agricole și-a vândut unitatea din România către Vista Bank România.

Grupul financiar KBC, cu sediul în Belgia, a încheiat un acord pentru preluarea Raiffeisenbank Bulgaria, unitatea bulgară a Raiffeisen Bank International, cu sediul în Austria. În același timp, omul de afaceri grec Petros Stathis a ajuns la un acord pentru vânzarea Universal Capital Bank (UCB) din Muntenegru către un investitor italian, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Citește și:

OMV Petrom, în topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est. România este prezentă în clasament cu mai mult de jumătate dintre companii

Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie din regiune, după ce prețul energiei a crescut la cer / Romgaz, Dedeman și Liberty Galați, în top companii profitabile / Totuși, 9 din cele mai mari 10 pierderi din regiune sunt tot ale unor companii românești / Bonus: compania românească cu cea mai mare creștere

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: