Două birouri de proiectare spaniole, în asociere cu firme românești, sunt responsabile de marile spitale noi ale Clujului, lansate în concursuri de arhitectură

Proiect spital monobloc copii Imagine: randare proiect Planho și 4B (Proiect spital monobloc copii Cluj)

Biroul Planho Consultores din Sevilla, în asociere cu firma bucureșteană 4B Consultanță Arhitectură au câștigat concursul de soluții pentru spitalul de copii monobloc pe care Consiliul Județean din Cluj vrea să îl edifice pe un teren de 17 hectare din Cluj-Napoca, cu fonduri europene. În urma competiției la care au participat 27 de echipe, asocierea Planho – 4B au câștigat premiul I și contactul de proiectare de peste 6,5 milioane euro. Tot o echipă spaniolă, dar condusă din Barcelona, a câștigat și concursul pentru un alt proiect medical aflat în pregătire la Cluj: Centrul Integrat de Transplant. Spaniolii de la Pinearq, birou internațional specializat în proiectarea de spitale s-au asociat cu societatea cu sediu în Cluj Dico și Țigănaș și au câștigat o competiție în care s-au înscris 44 de propuneri. Clujul e în acest moment campion în organizarea de competiții pentru proiecte publice, organizate în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România atât de Primăria municipiului, cât și de Consiliul Județean.

În cazul competiției pentru noul spital pediatric de 60.000 mp, rezultatele s-au anunțat săptămâna trecută, iar premiile au fost de peste 32 de milioane de lei, fără TVA (peste 6,6 milioane de euro). La competiție au participat 28 de de proiecte. Spital de Copii din Cluj-Napoca își desfășoară în prezent activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri din 9 locații diferite din oraș, între care distanța medie e de aproximativ patru kilometri. Noul spital de copii propus de Consiliul Județean s-ar realiza pe un teren de 17 ha din zona Borhanci a municipiului Cluj-Napoca, un teren care a aparținut anterior Stațiunii de cercetare „Pomicola” – aflată în custodia USAMV. Juriul concursului a evidențiat nivelul ridicat al propunerilor în general și în special al celor cinci finaliști. În ceea ce privește propunerea câștigătoare – cea semnată de asocierea Planho – 4B, juriul a apreciat impactul ambiental și vizual redus, integrarea bună în mediu datorită transparenței propuse, segregarea perfectă a intrărilor, schemele de circulație interioară și elementele unice pentru utilizarea de către copii și familia lor, transmite și presa spaniolă. Un exemplu în acest sens este spațiul verde gândită pe placa subsolului sau holului, ca spațiu care combină propriile funcții de distribuție cu integrarea spațiilor ludice pentru utilizarea și divertismentul copiilor și al însoțitorilor lor.

Potrivit Diaro de Sevilla, Planho este una dintre cele mai importante companii de arhitectură spitalicească din Spania. Partea de arhitectura este compusă din peste 20 de profesioniști, iar printre cele mai relevante lucrări ale firmei din Spania se numără lucrările de la Spitalul pentru Paraplegici din Toledo, Maternitatea din Arrixaca din Murcia, Spitalul Campus de la Salud din Granada, Maternitatea Torrecárdenas din Almería, Spitalul Reina Sofía din Córdoba sau noul spital La Línea. În prezent, lucrează la un nou spital în Peru, la o extindere majoră a Spitalului Juan Ramón Jiménez din Huelva și sunt managerii opționali ai acțiunilor care se desfășoară la Spitalul Militar din Sevilla, un centru de referință pentru urgențele Covid-19.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Arhitectul Matei Bogoescu de la biroul din București, 4B Consultanță și Arhitectură, a ținut să felicite Clujul pentru pionieratul de care dă dovadă în România, mai ales în sectorul concursurilor de soluții și a declarat că abia așteaptă să vadă primul spital din România realizat la standarde occidentale, după conceptul propus împreună cu partenerii spanioli, transmite Actualdecluj.ro. Proiectul câștigător s-a numărat printre favoritele juriului încă din etapele de evaluare inițială a proiectelor, au transmis jurații.

Centru de transplant pregătit la Cluj, proiectat de Pinearq Barcelona și Dico și Țigănaș

Acesta este al doilea concurs de soluții pentru arhitectură medicală organizat de Consiliul Județean, după Centrul Integrat de Transplant plănuit în oraș. Pentru Centrul Integrat de Transplant, CJ Cluj punea la bătaie premii de peste 20 milioane lei, iar câștigătorii au fost anunțați în septembrie anul trecut. A fost unul dintre cele mai mari concursuri din țară, dacă ne uităm la numărul de participanți: s-au înscris în concurs nu mai puțin de 44 de propuneri. De câștigat l-a câștigat o echipă mixtă, condusă din Barcelona: clujenii de la Dico și Țigănaș s-au asociat pentru acest concurs cu un birou internațional specializat în proiectarea de spitale – Pinearq. Spaniolii de la Pinearq sunt pe piață de 30 de ani și au semnat proiecte în 15 țări din Europa, America, Africa și Asia.

Oficialii Consiliului Județean au anunțat la începutul lui 2019 că instituția pregătește un Centru Integrat de Transplant pe un teren de 1,5 hectare de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Este vorba despre terenul pentru care se desena cândva un centru comercial, Akademia Center, plan la care s-a renunțat după criza din 2008. Centrul ar urma să fie ridicat nu departe de centrul orașului, pe strada Victor Babeș și, o dată construit, ar avea 300 de paturi. Proiectul actual urmărește realizarea primului centru de transplant din țară care acomodează toate facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. Pentru realizarea sa, administrația a lansat un concurs de soluții, abordare care în Cluj a început de câțiva ani să intre în obișnuință.

Imagine: randare Pinearq, Dico si Tiganas

În arhiva de concursuri organizate cu implicarea Ordinului Arhitecților din România în ultimii cinci ani, din 16 competiții pentru spații publice în diverse orașe din România, aproxiamativ două treimi se referă la spații din Cluj, organizate fie de primărie, fie de Consiliul Județean, notează Actualdecluj.ro. Competițiile vizează reamenajarea unor spații publice din oraș, parcuri, dar și întreg parcursul râului Someș în oraș și chiar un cartier nou la periferia orașului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: