Dreptul de pescuit în apele britanice: Franța amenință că va reduce aprovizionarea cu electricitate către insula Jersey

Nava de pescuit pexels.com

Parisul amenință că va „reduce” livrările de electricitate către insula Jersey din cauza crizei post-Brexit legată de pescuit, dar nu va „tăia curentul” pentru locuitori, a declarat vineri secretarul francez de stat pentru Afaceri europene, citat de boursorama.com.

“Reducerea livrărilor este posibilă, tăierea curentului pentru fiecare locuitor din Jersey în acecastă iarnă, nu se va ajunge la asta”, a subliniat Clément Beaune, la BFMTV.

Potrivit acordului obținut de negociatorul UE, Michel Barnier, Brexit-ul prevede un “acord de export privind energia”, a subliniat el. “Deci putem regla fluxul. Nu doresc să se ajungă la asta. Este una dintre posibilitățile politice”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acordul post-Brexit prevede că pescarii europeni pot cotinua să pescuiască în anumite ape britanice cu condiția de a obține o licență, acordată dacă aceștia pot dovedi că activau în aceste ape înainte de Brexit.

Insula anglo-normandă Jersey a anunțat în 29 septembrie acordarea a 64 de licențe definitive pentru nave franceze (față de 169 cerute de Paris) și respingerea a 75 de dosare. Anterior, Londra acordase 12 autorizații suplimentare în apele sale, în limita a 6 – 12 mile nautice de coastele sale (față de 87 cerute).

“Am cerut în total un pic peste 450 de licențe în total (…). Menținem cele 450 de solicitări”, a avertizat secretarul de stat francez, care a adăugat că Franța va adopta “măsuri de represalii țintite” dacă Londra “continuă să nu aplice acordul” privind Brexitul. Acesta nu a precizat dacă vorbește în numele Franței sau al europenilor.

“Britanicii au nevoie de noi pentru a-și vinde produsele, inclusiv peștele. Au nevoie de noi pentru energia lor, pentru produsele lor financiare, pentru centrele lor de cercetare”, a notat acesta.

“În privința tuturor acestor aspecte avem măsuri de retorsiune, măsuri de cooperare pe care le putem modela, reduce dacă britanicii continuă să nu aplice acordul. Dacă britanicii nu-și respectă angajamentele, nu o vom face nici noi 100%”, a amenințat el.

Parisul a reproșat din nou Regatului Unit că încearcă să disimuleze dificultățile post-Brexit cu care se confruntă căutând “conflictul” cu europenii. “Au ratat Brexitul, e alegerea lor și e eșecul lor, nu al nostru”, a mai spus Clément Beaune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: