Drumarii vor monta plase și panouri de protecție la Bâlea Lac, pe DN 7 C Transfăgărășan. ,,Blocuri de piatră de dimensiuni mari sunt în echilibru-limită, gata să cadă pe carosabil”

turism romania transfagarasa foto pixabay

Compania de Drumuri va monta sisteme de ancorare, plase de protecție și panouri de înaltă rezistență în zonele unde cad stânci pe DN 7 C -Transfăgărășan. Regionala de Drumuri și Poduri Brașov a lansat o licitație pentru punerea în siguranță a tronsoanelor periculoase dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, în mai multe zone fiind risc iminent de căderi de pietre și stânci de mari dimensiuni. Recent, CNAIR prin DRDP București a scos la licitație un contract pentru montarea plaselor de protecție la Vidraru, în județul Argeș o altă zonă cu probleme din cauza căderilor de stânci ( detalii aici)

Contractul DRDP Brașov are o valoare de aprox. 17 milioane de lei, include trei loturi, iar principalele măsuri pentru siguranța rutieră sunt montarea unor plase foarte rezistente din oțel, ancore speciale în blocurile de piatră și sisteme de retenție cu panouri de înaltă rezistență care să blocheze căderea stâncilor pe carosabil sau peste mașini. Potrivit caietului de sarcini lucrările vor dura 7 luni și se vor efectua, în general, fără întreruperea circulației : ,,În zona sectorului 3, kilometrii 132+590 – 132+890 (n.r. lângă Bâlea Lac) s-a produs un fenomen de tipul prăbușirii de material stâncos (rocă) fragmentele de stâncă desprinzându-se din taluz și căzând pe platforma drumului, afectând siguranța circulației. În urma prăbușirii acestor blocuri, profilul versantului a fost remodelat, nefavorabil pentru stabilitatea generală, întrucât pe versant au rămas numeroase alte blocuri de dimensiuni mari, în echilibru limită, gata să cadă pe platforma drumului. Lucrări propuse prin Proiectul Tehnic : sistem de ancorare cu plase din oțel de înaltă rezistență. Sisteme de retenție a blocurilor de piatră cu bariere flexibile pentru energii cinetice de impact cu 3000 kJ și 5000 kJ.” -Caiet de Sarcini asigurare versanți Bâlea Lac, Transfăgărășan.

După tragedia de săptămâna trecută din Defileul Jiului când un șofer a murit lovit de un bolovan desprins din versant, directorul general CNAIR, Cristian Pistol a cerut drumarilor să facă mai multe verificări pe tronsoanele unde frecvent sunt căderi de pietre : ,,Ca urmare a tragicului eveniment de astăzi (n.r 2 octombrie ) de pe DN66 (Defileul Jiului), am cerut, din nou, tuturor directorilor regionali din cadrul CNAIR să realizeze verificări și intervenții suplimentare pe drumurile care tranzitează zone montane! Intervenim, monitorizăm permanent și facem tot ce este posibil să protejăm participanții la traficul rutier de pietre și copaci care pot cădea de pe versanți. Deși situația de astăzi a fost impredictibilă, vreau să continuăm să căutăm soluții și să mărim nivelul monitorizării acestor versanți la nivelul DRDP-urilor, astfel încât să reducem la maximum astfel de riscuri.”

DN 17 B (Valea Bistriței) este închis de aprox. două luni după o alunecare masivă de teren la Broșteni în județul Suceava. VIDEO : DRDP Iași

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *