Drumul de mare viteză București – Giurgiu. CNIR a anunțat câștigătorul pentru studiul de fezabilitate / Cele trei variante de traseu FOTO

Mădălina Podaru mai 9, 2025 1 comentarii 1337 vizualizări
Centura Giurgiu autostrada nemțească beton rezistă la caniculă Sursa Foto : CNAIR

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat vineri că a desemnat Asocierea de firme din România SC Proiect Construct Regiunea Transilvania (Lider) – Roads Design drept câștigătoare a contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de Mare Viteză București – Giurgiu. Aceasta este prima autostradă care se proiectează la frontiera cu Bulgaria.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Contractul, finanțat din fonduri europene nerambursabile (Programul Transport 2021-2027) a fost atribuit Asocierii pentru o ofertă de 31,2 milioane lei, fără TVA.

În baza acestui contract se va stabili profilul viitorului drum de mare viteză (autostradă sau drum expres), traseul și punctul de conexiune cu frontiera dintre România și Bulgaria, prin noul pod peste Dunăre din zona Giurgiu – Ruse, a transmis ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„De Ziua Europei, pe care pentru prima dată o sărbătorim în spațiul de liberă circulație Schengen, facem un pas important pentru prima autostradă care se proiectează la frontiera cu Bulgaria, o investiție esențială nu doar pentru conectivitatea și mobilitatea între cele două țări, ci și pe întreaga rețea europeană de transport.

Drumul de mare viteză București – Giurgiu este, totodată, și primul proiect de infrastructură rutieră în care se punctează implementarea conceptului BIM (Building Information Modeling). Apreciem interesul deosebit al publicului pentru acest proiect și asigurăm că toate propunerile pe care le-am primit vor fi atent analizate”, a precizat Directorul General al CNIR, Gabriel Budescu.

Contractul va putea fi semnat după încheierea perioadei legale în care pot fi depuse contestații.

Ofertele depuse au fost următoarele:
1) 3TI PROGETTI ITALIA – INGEGNERIA INTEGRATA S.P.A. -STUDIO CORONA S.R.L. CIVIL ENGINEERING (Asociere)
2) ACTIV PROIECTARE INFRASTRUCTURĂ S.R.L. (Leader) -EMAY Uluslararasi Muhendislik ve Mușavirlik Anonim Șirketi (Asociere)
3) Civil Engineering Institute “Macedonia” JSc. Skopje (Ofertant unic)
4) D P CONSULT (Leader) -EXPLAN (Asociere)
5) EGIS ROMANIA (Ofertant unic)
6) ELECTROPROIECT (Leader) -INTECSA -INARSA S.A.U.
7) EURO FINANCE ADVISORS S.R.L. -Urban Connect, B-Act Spolka Akcyjna, Pro Toby, Transprojekt Gdansk isp. z.o.o (Asociere)
8) SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA (Leader) -Roads Design (Asociere)
9) SPECIALIST CONSULTING SRL (Leader) PERFECT CONSULT EUROPE-SPECIALIST SMART GROUP (Asociere)
10) TPF INGINERIE SRL (Ofertant unic)
11) VENTRA PROJECT MANAGEMENT (Leader)-UTIBER Kozuti Beruhazo kft. (Asociere)

Durata contractului va fi de 18 luni (16 luni pentru realizarea studiul de fezabilitate și 2 luni pentru asistență tehnică pregătire contract proiectare și execuție). Finanțarea Studiului de Fezabilitate este asigurată din Fonduri Europene nerambursabile și de la Bugetul de Stat.

Caietul de Sarcini pentru Studiul de Fezabilitate al proiectului include elemente inovatoare, precum punctarea implementării conceptului BIM (Building Information Modelling). De asemenea, CNIR solicită viitorului prestator echiparea instalațiilor de foraj cu sisteme GPS și camere video care permit urmărirea lucrărilor în timp real.

În cadrul Studiului de Fezabilitate, Proiectantul va analiza:
– variantele de traseu;
– profilul (autostradă sau drum expres);
– structura drumului (varianta unui sistem rutier din Beton de Ciment);
– conexiunea cu alte obiective de investiții;
– soluții de finanțare și prin parteneriat public-privat (PPP).

„Pe lângă variantele de desprindere din viitoarea Autostradă A6 București – Alexandria (zona Ghimpați) și zona de Sud a Bucureștiului, A0/Drum Radial 9) proiectantul va studia și posibilitatea conexiunilor cu Autostrada A1 București – Pitești la Bolintin sau Corbii Mari.

În ceea ce privește structurile și soluțiile tehnice, cerem în caietul de sarcini o analiză pentru utilizarea materialelor de construcții din import sau din producție internă. Cred că este foarte important să decidem dacă facem drumul din beton, cimentul fiind produs în România sau din bitum, dar pe care îl importăm”, a explicat directorul general al CNIR, ing. Gabriel Budescu.

În cadrul Studiului de Fezabilitate, proiectantul va realiza o analiză multi-criterială pentru variantele de traseu, profilul (Autostradă sau Drum Expres) și structura drumului, precum și conexiunea cu alte obiective de investiții.

Variante posibile de traseu:
– Desprinderea din Autostrada A1 București – Pitești, zonele Corbii Mari (limită jud. Giurgiu/Dâmbovița sau Bolintin Vale (județul Giurgiu)
– Desprinderea din viitoarea Autostradă A6 București – Alexandria, nodul rutier Ghimpați (jud. Giurgiu)
– Conexiune cu viitorul Drum Radial DR 10 Măgurele Expres și Autostrada A0 București Sud.

Drum de mare viteza Bucuresti Giurgiu
Sursa foto: CNIR

Drumul de Mare Viteză București – Giurgiu face parte din Coridorul de Transport Pan-European nr. IX.

În septembrie, Ministerul Transporturilor a aprobat un proiect prin care va investi aproape 100 de milioane de euro pentru modernizarea DN 5B Giurgiu – Ghimpați (36,3 km), legătura la A1 București – Pitești și la viitoarea Autostradă A6 București – Alexandria. Drumul va ocoli municipiul Giurgiu, din zona intersecției cu strada Drumul Serei, și va ajunge până la intrarea în comuna Ghimpați.

Tot în septembrie, Compania de Drumuri (CNAIR) a lansat licitația pentru studiul de fezabilitate ce va sta la baza construirii unui nou pod peste Dunăre între Giurgiu (România) și Ruse (Bulgaria). Durata maximă alocată elaborării Studiului de fezabilitate este de 23 de luni din momentul începerii contractului, care are o valoare de 60 de milioane de lei. Noul termen de depunere a ofertelor, după 13 amânări, este 13 mai 2025.

În plus, în Bulgaria se lucrează deja la Autostrada Veliko – Ruse.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.