După 10 ani de la primele lucrări: CNAIR a deschis primii 5 kilometri din Centura Târgu Jiu. Restul de 15 kilometri vor fi inaugurați până la sfârșitul lunii iunie

Centura Târgu Jiu CNAIR inaugurare

Primul lot al Centurii Târgu Jiu a fost deschis circulației marți, 23 aprilie, de la ora 16.00, a transmis CNAIR. Este prima variantă ocolitoare (parțial) inaugurată în 2024, recepția întregii Centuri cu o lungime totală de 20 de kilometri fiind estimată în această vară (sfârșit de iunie). Primele lucrări la Centura Târgu Jiu au început în 2014, dar contractul cu antreprenorul din Italia a fost reziliat patru ani mai târziu. Noul contract a fost semnat în 2020 cu Secol (Italia) și avea termen de execuție de un an și jumătate.

„Astăzi 23 aprilie, începând cu ora 16⁰⁰, se deschide circulația rutieră pe VO 66B, Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Accesul se face prin intersecții tip sens giratoriu, iar legătura cu DN 67, zona Slobozia, se face printr-un nod rutier – pasaj prevăzut cu bretele de intrare și ieșire. Rugăm participanții la trafic să circule cu atenție pe acest sector de drum și să respecte semnalizarea rutieră montată. Termenul de finalizare pentru întreaga lucrare rămâne 25 iunie 2024”, a transmis CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova.

În zona de sud-est se va conecta cu drumul de mare viteză Autostradă și Drum Expres Craiova – Filiași – Târgu Jiu.
Centura Târgu Jiu, detalii tehnice:

„Marți, 22.09.2020, C.N.A.I.R. a semnat contractul având ca obiect „Construcția Variantei de Ocolire Târgu Jiu – Finalizare lucrări” cu ofertantul declarat câstigător ASOCIEREA SECOL SOCIETA EDILE COSTRUZIONI E LAVORI S.A. – SECOL ROMANIA S.R.L.

Valoarea contractului este de 207.000.000,00 lei făra TVA .

Traseul are o lungime de 20 km.

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Durata contractului este 18 luni perioada de execuție a lucrărilor, 84 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

Lucrările proiectate constau în construcția a:

• 19,987 km de variantă ocolitoare (cca. 20 km)
• 3 noduri rutiere;
• 2 intersecții giratorii;
• 1 pasaj peste DN 66;
• 1 pod peste CF 221 şi râul Amaradia;
• 1 pod peste râul Jiu;
• 1 pod peste râul Șușița;
• 1 pasaj peste DN 67;
• 1 pod peste râul Amaradia;
• 1 pasaj peste CF 202;
• 1 pasaj peste CF 202 şi DN66 (la km 82+750, spre Petroșani);
• 1 pasaj Centură;
• 3 pasaje superioare la DJ663A, DJ674A şi DC01;” – CNAIR.

CNAIR va inaugura în 2024  patru centuri cu o lungime totală de 79 de kilometri, potrivit analizei Economedia. Cele mai avansate, potrivit rapoartelor de progres sunt Centurile Târgu Jiu, Bârlad, Timișoara Sud, Sfântu Gheorghe și Craiova Sud cu stadii fizice de execuție între 60 și 82 %. Cu șanse doar teoretice ar putea fi terminate lucrările și pe Centura de 5,5 km. de la Zalău, șantier aproape blocat la aprox. 50 % unde lucrează o asociere de firme din China și România. Sunt proiecte contractate efectiv ca variante de ocolire nu segmente din autostrăzi sau drumuri expres care pot funcționa ca centuri pentru localitățile de pe traseu. În continuare orașe mari, municipii reședință de județ precum Iași sau Târgu Mureș nu au deloc sau au doar parțial centuri ocolitoare.

Prima centură care va fi deschisă în 2024 este varianta municipiului Târgu Jiu (parțial, astăzi, 23 aprilie) după care urmează Centurile Bârlad, Timișoara Sud și, posibil, până la finalul anului Craiova Sud.

Marți, 23 aprilie CNAIR a prezentat și progresul pe șantier al Centurii Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) și a anunțat deschiderea în august (detalii aici).

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *