După Cugir, la Brașov: Angajații unei alte companii de sub umbrela Romarm intră în grevă. Salariații Carfil, nemulțumiți că nu și-au primit banii/ Mulți câștigă abia salariul minim

carfil daniela nicolescu Foto: Expo Carfil, Daniela Nicolescu, Facebook

Cei 370 de angajaţi de la Carfil Braşov, producător de tehnică militară, au declanşat, miercuri dimineaţa, o grevă spontană, nemulţumiţi de faptul că nu au primit salariile pe ultimele două luni, transmite News.ro. Oamenii susţin că vor continua acţiunea de protest până când îşi vor primi banii. Peste 300 dintre angajați sunt plătiți abia cu salariul minim, spun sindicaliștii.

Liderul sindicatului ICA, Suba Árpád, a declarat pentru News.ro că angajaţii nu au primit salariul pe decembrie şi nici pe ianuarie. “Angajaţii au restanţe salariale de două lunil. Ei nu au primit salariul pe decembrie şi ianuarie. Nu au primit nici tichetele de masă pe cele două luni. Oamenii sunt disperaţi şi astăzi dimineaţă au oprit lucrul şi au zis că nu se mai poate. Vor salariile restante să fie plătite. Din ce am înţeles vor continua şi în zilele următoare”, a afirmat liderul de sindicat.

El a precizat că la Carfil Braşov sunt 370 de angajaţi, iar peste 300 dintre ei au salariul minim.  “Sunt 370 de angajaţi,  iar dintre aceştia peste 300 dintre ei au salariul minim, adică 2550 de lei. Nu numai că au salarii mici, nici nu le primesc”, a precizat Suba Árpád.

În 2001, Carfil Braşov este reorganizată ca filială a Companiei Naţionale ROMARM. În anul 2005 începe producţia de armament şi muniţie compatibilă cu cerinţele NATO. De asemenea, din 2006, Carfil dezvoltă activitatea de prestări servicii de service şi mentenanţă pentru armament în zonele de menţinere a păcii, precizează siteul Romarm.

Proteste la Cugir. Angajații au ieșit în stradă, arătând că nu își mai pot plăti facturile

Amintim că, luna trecută, sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din oraşul Cugir au întrerupt activitatea, cerând creşterea salariilor. Oamenii au explicat că veniturile sunt atât de mici (unele chiar de 1800 de lei), încât nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură.

În primă fază, au oprit lucrul cei de la Uzina Mecanică Cugir, una dintre cele două fabrici de armament din oraş, care au plecat în marş prin oraş de la fabrică până în centrul oraşului, unde se află sediul administrativ. Acolo s-au raliat protestului şi cei de la Fabrica de Arme, unitate care funcţionează în centrul oraşului.

După câteva zile de proteste, ministrul Economiei a anunțat că salariile angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir vor creşte cu cel mult 450 – 500 de lei, în funcţie de categoriile de personal, iar activitatea la cele două fabrici de armament va fi reluată. Ministrul de resort a mai menţionat că se va face o analiză în ceea ce priveşte managementul companiei. Majorarea netă ar fi de maxim 397 de lei, la suma de încadrare, a menționat liderul de sindicat al uzinii mecanice, menționând că negocierile nu s-au încheiat cu rezultatul dorit pentru oamenii care au salarii extrem de mici.

Secretar de stat în Ministerul Economiei, 2021: “O industrie de apărare robustă, conectată la cele mai noi tehnologii și avansuri în cercetare”

În iunie anul trecut, de Ziua Eroilor, Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, lăuda activitatea companiei, cu fotografii de la expoziția Carfil organizată în cadrul Romtehnica. “Carfil, filială Romarm specializată în lansatoare de grenade antitanc, bombe fumigene și explozive, lovituri termobarice și aruncătoare de bombe, este singura companie Românească lider de consorțiu într-un proiect depus în cadrul European Defence Fund și totodată parte a mai multor consorții în proiecte ambițioase, privind atât bombe cu tehnologii avansate și lovituri termobarice, bazate pe cercetare dezvoltată în România, sisteme inteligente de ghidaj și vehicule aerospațiale dezvoltate în colaborare cu companii europene și americane de profil, dar și împreună cu companii românești, având un rol important în stimularea cercetării cu impact real în economia și în tehnica militară națională. O industrie de apărare robustă, conectată la cele mai noi tehnologii și avansuri în cercetare, aflată în strânsă colaborare atât cu Armata Română, cât și cu partenerii NATO și marile companii internaționale de profil, este cheia consolidării și dezvoltării capacităților strategice ale României”, scria Nicolescu, pe pagina sa de Facebook. Aceasta a fost de altfel persoana desemnată să discute cu angajații de la Cugir.

Foto: Expo Carfil, Daniela Nicolescu, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *