India riscă să se confrunte cu întreruperi de curent în următoarele luni din cauza unei penurii de cărbuni și a creșterii post-pandemice a cererii, a declarat ministru energiei, citat marți de Le Figaro.
„În mod normal, cererea începe să scadă în cursul celei de-a doua jumătăți a lunii octombrie (…) când (clima) se răcește”, a declarat ministrul R. K Singh, într-un interviu pentru cotidianul indian Express. Acesta a calificat cererea de energie drept „enormă”.
„Cererea nu va dispărea, va crește. (…) Avem 28,2 milioane de noi consumatori. Majoritatea aparțin clasei medii inferioare și sărace, cumpără ventilatoare, lămpi, televizoare”, a explicat el.
Centralele electrice din India alimentate cu cărbune dispuneau în medie de stocuri pentru patru zile la finalul lui septembrie, un nivel minim, potrivit Bloomberg News. Peste jumătate dintre centrale sunt în stare de alertă iar guvernul elaborează directive pentru eventuala redeschidere a unor centraale inactive. Cărbunele reprezintă aproape 70% din producția de electricitate în India.
Gigantul public Coal India, cel mai mare producător de cărbune din India, s-a declarat „în stare de război” pentru a garanta o aprovizionare adecvată. Pe lângă creșterea cererii celei de-a treia economii a Asiei, ploile musonice recente au inundat mai multe mine și au afectat transportul de mărfuri. Această conjunctură a provocat o creștere puternică a prețului cărbunelui.
„Achiziția de combustibil din străinătate este de asemenea costisitoare deoarece prețurile pe piețele internaționale au explodat. Până când aprovizionarea se stabilizează complet, riscăm să asistăm la întreruperi de curent în anumite zone, în timp ce în altele clienții ar putea plăti mai scump pentru electricitate”, a precizat Bloomberg Pranav Master, de la agenția de rating Crisil.
Europa se confruntă și ea cu o criză energetică, cu rezerve scăzute de gaz natural și cu prețuri la energie în plin avans.
China este afectată de întreruperi de curent generalizate care au antrenat închiderea totală sau parțială de uzine, afectând producția și lanțurile mondiale de aprovizionare