Economia Chinei începe să se redeschidă după 3 ani de restricții Covid

China Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

Străzile Beijingului sunt din nou blocate de trafic, turiștii se grăbesc să își rezerve vacanțe în străinătate, iar companiile anticipează o reluare a activității, în condițiile în care economia Chinei se trezește după trei ani de restricții impuse de coronavirus, chiar dacă țara suportă cea mai gravă epidemie de pandemie, scrie Financial Times.

În timp ce China rămâne scufundată într-un val fără precedent de cazuri de coronavirus, cu zeci de milioane de persoane infectate zilnic, a doua economie a lumii începe să dea semne de revenire la viață după decizia guvernului din această lună de a desființa brusc sistemul draconic „zero-Covid”, care a încercat să controleze virusul cu prețul menținerii țării în izolare.

Investitorii și analiștii prezic un an mai luminos după ce Covid a perturbat lanțurile de aprovizionare și a forțat oprirea activității în fabrici, pe măsură ce economia își revine și începe să se reconecteze cu restul lumii. Se așteaptă ca cererea de călătorii internaționale să crească atunci când carantina centralizată pentru sosiri se va încheia în data de 8 ianuarie, iar China va permite cetățenilor să reînnoiască pașapoartele expirate.

„Înainte de pandemie, China era cea mai mare sursă de turiști din lume, cu 150 de milioane de călători care plecau în străinătate în fiecare an”, a declarat Steve Saxon, liderul activității de turism din Asia a companiei McKinsey. El a prognozat că deplasările internaționale ale călătorilor chinezi vor sări de la 5% din nivelul din 2019 luna trecută la aproximativ 50% până în vară.

Un manager de la o agenție de turism din Shanghai, care a cerut să nu fie numit, a declarat că firma sa se pregătește deja. „Cu toții suntem ocupați să vorbim cu partenerii din străinătate pentru a avea un avantaj atunci când se va redeschide granița”, a spus el, prezicând o „explozie” a călătoriilor care să coincidă cu noul an lunar de la sfârșitul lunii ianuarie.

Site-ul de rezervări de călătorii Trip.com a declarat că rezervările pentru călătorii în străinătate au crescut cu peste 250% marți față de ziua precedentă, când Beijingul a anunțat că renunță la măsurile de carantină, în timp ce numărul de căutări de zboruri în străinătate a atins un nivel record al ultimilor trei ani.

Cu toate acestea, perspectiva unui aflux de turiști potențial purtători de coronavirus – precum și de posibile variante viitoare – a determinat deja țări precum SUA, Japonia, Taiwan și India să solicite un test Covid negativ pentru sosirile din China. Italia testează, de asemenea, toți călătorii aerieni din China, măsură despre care țara a spus că este „esențial pentru a asigura supravegherea și detectarea posibilelor variante ale virusului”.

În Beijing, unde străzile s-au golit luna aceasta, deoarece milioane de oameni au contractat Covid în doar câteva săptămâni, viața începe să revină la normal pentru majoritatea locuitorilor. Cu toate acestea, spitalele rămân copleșite de un aflux de pacienți în vârstă, medicilor li s-a cerut să lucreze în timp ce sunt bolnavi, iar reporterii Financial Times au fost martorii unei creșteri bruște a activității la crematorii și la morgi.

Experții au declarat că aparenta strategie a Chinei de a lăsa coronavirusul să se răspândească în rândul populației a contribuit probabil la un număr de morți aproape imposibil de cuantificat. Autoritățile sanitare au încetat să mai publice infecțiile zilnice și au limitat definiția oficială a cazurilor și a deceselor. Oficial, nu a existat niciun deces provocat de coronavirus în ziua de Crăciun și doar unul luni.

În același timp, ridicarea restricțiilor a permis Beijingului să își revină rapid după ce mulți dintre cei 22 de milioane de locuitori ai orașului au fost infectați într-o perioadă de două săptămâni. Restaurantele se umplu, iar un indice de congestie a traficului, realizat de Alibaba prin intermediul hărții Gaode, a arătat că întârzierile pe străzile din Beijing au crescut cu 50% față de luna precedentă – deși încă nu au atins nivelurile de trafic de dinaintea pandemiei, iar majoritatea orașelor mari rămân mai goale decât de obicei.

Cu toate acestea, investitorii pariază că restul țării nu va fi cu mult în urmă. Previziunile privind o cerere mai mare din partea Chinei au dus la creșterea prețului petrolului și la creșterea prețurilor la metale precum cuprul.

Cheltuielile de consum, care au fost deosebit de vulnerabile la blocajele de tip „zero-Covid”, vânzările cu amănuntul din noiembrie scăzând cu 6 % față de anul precedent, sunt așteptate să crească. Analiștii de la Citi au prognozat marți că vânzările cu amănuntul vor crește cu 11% în cursul anului 2023, ajungând la 50 de miliarde de Rmb (7 miliarde de dolari) și au sugerat că este posibil ca majoritatea orașelor mari să treacă de valul maxim de infecții înainte de jumătatea lunii ianuarie.

Un sondaj realizat luna aceasta de Camera de Comerț Americană din China a arătat că peste 70% dintre respondenți se așteaptă ca impactul epidemiei să nu dureze mai mult de trei luni. Michael Hart, președintele grupului, a salutat redeschiderea și a declarat că controlul frontierelor se numără printre problemele principale pentru afacerile internaționale.

Hart a declarat că se așteaptă ca directorii străini să înceapă să facă călătorii în China în anul următor, dar a avertizat că va dura mai mult timp până la reluarea investițiilor. „Nu este vorba doar de apăsarea unui întrerupător, este nevoie de câțiva ani de la planificare la execuție”, a spus el.

Un director executiv de la un mare producător japonez cu facilități în China continentală a declarat că el și colegii săi se așteaptă să viziteze în curând. „China este un loc în care trebuie să păstrezi contactul personal”, a spus directorul. „Există o mare dorință de a ajunge acolo”.

Ming Liao, de la Prospect Avenue Capital, a declarat că investitorii globali sunt nerăbdători să se întoarcă să facă afaceri în China. „[Aceștia] doresc în continuare să investească în China, dar vor mai întâi să o înțeleagă”, a spus el. „Politica Zero-Covid a fost o preocupare majoră, dar acum mulți cred că va fi rezolvată până în martie și plănuiesc călătorii pentru atunci.”

Stimularea așteptată a economiei chineze vine în condițiile în care țara se confruntă cu o serie de dificultăți mai largi, inclusiv o criză continuă a sectorului imobiliar și provocări la adresa comerțului, care a ajutat la stimularea activității în timp ce alte sectoare erau închise.

Iris Pang, economist-șef pentru China la ING, a sugerat că „momentul nu este perfect” pentru redeschiderea Chinei, din cauza riscului ca o recesiune în SUA și Europa să afecteze cererea de bunuri.

Hua Yifan, un manager al producătorului de îmbrăcăminte Shanhui Dress din Jiaxing, a declarat că producția la fabrica sa a fost oprită din cauza lipsei de aprovizionare și a muncitorilor bolnavi.

„Dar rămân în continuare încrezător”, a spus el. „Dacă vom reuși să trecem de iarnă, oprirea temporară nu va fi o mare problemă”.

Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *