Economia germană stagnează în al doilea trimestru: „Recesiunea este în aer”

G4Media iul. 29, 2022 0 comentarii
germania, steag, drapel, berlin

Economia germană a stagnat în al doilea trimestru, potrivit datelor publicate vineri, în condițiile în care războiul din Ucraina, pandemia și întreruperile de aprovizionare au adus cea mai mare economie europeană în pragul unei recesiuni, relatează Reuters.

Produsul intern brut a rămas neschimbat de la un trimestru la altul în termeni ajustați, a precizat biroul federal de statistică. Un sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor prevăzuse o creștere de 0,1%.

Cu toate acestea, economia s-a descurcat mai bine în primul trimestru decât s-a raportat inițial, biroul revizuind în creștere majorarea din acel trimestru la 0,8% de la 0,2%.

Consumul gospodăriilor și al guvernului, în special, a ajutat la susținerea economiei în perioada aprilie-iunie, în timp ce balanța comercială a frânat-o, potrivit biroului federal de statistica.

“Condițiile-cadru dificile din economia mondială, inclusiv pandemia COVID-19, întreruperile din lanțurile de aprovizionare și războiul din Ucraina, se reflectă în mod clar în evoluția economică pe termen scurt”, a precizat biroul într-un comunicat.

Sentimentul economic este atât de sumbru în aceste zile, încât stagnarea aproape că pare o veste bună, au declarat analiștii, care au adăugat că, în condițiile în care nu se întrevede nicio redresare și în contextul incertitudinilor legate de aprovizionarea cu energie în această iarnă, condițiile sunt pregătite pentru o recesiune.

“Începând de astăzi, ar fi deja un succes dacă producția economică în a doua jumătate a anului ar continua să stagneze”, a declarat Alexander Krueger de la banca privată Hauck Aufhaeuser Lampe.

Fritzi Koehler-Geib, de la banca de dezvoltare de stat KfW, a declarat că “o recesiune este în aer”, având în vedere prăbușirea indicelui Ifo privind climatul de afaceri, care a atins luna aceasta cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, și a indicelui managerilor de achiziții, care a înregistrat citiri fulger sub pragul de creștere.

“În cele din urmă, modul în care economia a evoluat de fapt depinde de livrările de gaze ale (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Joerg Kraemer de la Commerzbank.

Germania se confruntă cu întrebarea cum să încălzească locuințele și să alimenteze industria cu energie electrică la iarnă, deoarece fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1, care o leagă de Rusia, au scăzut la 20% din capacitate, ceea ce face aproape imposibilă atingerea obiectivelor de stocare fără măsuri suplimentare, potrivit autorității de reglementare a rețelelor din această țară.

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.