Economia SUA se contractă pentru prima dată de la jumătatea anului 2020

SUA, statele unite, america

Economia SUA s-a contractat în mod neașteptat în primul trimestru, marcând prima contracție a economiei de la jumătatea anului 2020, când blocajele cauzate de Covid-19 au redus activitatea, scrie Financial Times.

Datele se traduc într-o scădere de 0,4% față de trimestrul precedent, pe baza unei măsuri utilizate de alte economii majore.

Produsul intern brut a scăzut cu 1,4% pe o bază anuală în primele trei luni ale anului 2022, a raportat joi departamentul de comerț al SUA, în scădere semnificativă față de creșterea de 6,9% înregistrată în trimestrul al patrulea din 2021.

Exporturile au scăzut cu 5,9%, iar importurile au crescut cu 17,7%, ceea ce a determinat exporturile nete să genereze o scădere de 3,2 puncte procentuale asupra PIB-ului general. O scădere anuală de 0,8% a stocurilor întreprinderilor a afectat și PIB-ul.

Creșterea americană este amenințată de cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani, deoarece invazia rusă a Ucrainei a condus la creșterea prețurilor mărfurilor, iar blocajele Covid în China anunță noi probleme cu lanțurile de aprovizionare.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *