Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020, deoarece penuria de energie amenință să conducă la creșterea inflației deja record, potrivit economiștilor chestionați de Bloomberg.
Probabilitatea ca producția să scadă timp de două trimestre consecutive a crescut la 60% de la 45% într-un sondaj anterior și de la 20% înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Germania, cea mai mare economie a blocului european și una dintre cele mai expuse la reduceri ale aprovizionării cu gaze naturale rusești, este probabil să stagneze încă din acest trimestru.
Creșterea costului vieții afectează companiile și gospodăriile din zona euro, amenințările energetice ale Rusiei exacerbând această problemă pe măsură ce ne îndreptăm spre ultimele luni ale anului 2022. În plus, blocajele în aprovizionare sunt agravate de secetele severe, care au dus la scăderea nivelului râurilor în Europa în această vară.
Se așteaptă acum că inflația va ajunge în medie la aproape 8% în 2022 – de aproximativ patru ori obiectivul Băncii Centrale Europene – și 4% anul viitor. Cu toate acestea, respondenții încă văd că încetinește până la ținta de 2% în 2024.
Economiștii văd că BCE a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct în septembrie – așa cum a făcut-o în mișcarea sa inițială din iulie. Acest lucru ar duce rata de depozit la 1% până la sfârșitul anului, cu o creștere de un sfert de punct așteptată în martie viitor.