Economistul șef al BCR estimează o inflaţie pe final de an de 7,7%, dar inflaţia de bază care elimină preţurile volatile va fi la 9,8 – 9,9%

ciprian-dascalu

Ciprian Dascălu, economist şef al Băncii Comerciale Române, a declarat că pe final de an putem vedea o inflaţie de 7,7%, dar a precizat că inflaţia de bază care elimină preţurile volatile ar putea fi de 9,8 – 9,9%.

“Vedem o scădere a inflaţiei, dacă ne uităm la profilul de scădere vine mai degrabă din faptul că preţurile la materii prime şi cele agricole şi petrol şi gaze vor scădea, în schimb inflaţia de bază va decelera mult mai încet. Vedem o inflaţie pe final 7,7%, dar inflaţia de bază care elimină preţurile volatile o vedem la 9,8 – 9,9”, a spus economistul şef al BCR.

El a afirmat, joi, la Evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2023, că pentru acest an creşterea economică este estimată la 2,1%.

“Acum un an cam toată lumea vedea o creştere economică undeva la 2 şi 3%, cu risc mai degrabă în jos după izbucnirea războiului din Ucraina. Economia şi-a dovedit destul de clar rezilienţa, am terminat anul trecut cu o creştere de 4,8 în special datorită accelerării investiţillor în a doua parte a anului. Pentru acest an ca şi prognoză oficială încă avem 2,1 creştere economică, ne pregăteam acum vreo două săptămâni să o creştem spre trei”, a explicat Ciprian Dascălu,

Dascălu a mai amintit că salariile sunt uşor negative în sectorul privat.

“Motorul investiţiilor – consumul privat este uşor pozitiv încă, pe baza estimărilor noastre, economiile din pandemie s-au erodat, dar mai avem o treime din acele economisiri care vor ajuta consumul. Salariile uşor negative. Chiar şi anul trecut salariile au fost uşor negative în sectorul privat sau creşterile salariale au acoperit inflaţia, în sectorul public a fost această consolidare fiscală mult aşteptată. Venim după ani în care salariile din sectorul public au avansat mult peste inflaţie, am avut 4-5 ani cu creşteri peste 20%”, a adăugat Ciprian Dascălu.

Economistul-șef al BCR a mai arătat că investiţiile merg foarte bine.

“Vedem investiţiile mergând foarte bine, dacă ne uităm la toate fondurile europene care ar putea intra în an în România sunt undeva până 15 miliarde de euro – PNRR plus Programul Financiar Multianual. Dacă ne gândim 12 – 15 miliarde de euro înseamnă la 4-5% din PIB”, a mai transmis economistul şef al BCR.

 

Comentarii

  1. “Pe ce te bazezi” ar fi zis A lui Parisianu din Morometii?
    Inflatia reala , nu cea mânărita, e de doua cifre, probabil undeva pe la 18-20%!
    Asa a fost si anul trecut!
    Nici nu e greu de inteles cand au pus la conducerea INS niste trompete ale partidului care primesc in plic cifra pe care o trambițează!
    Merci,

  2. ‘Crestere’ – Inflatia ‘de baza’ = ‘Cresterea’ Reala.
    Lumea e pe ‘crestere’ de 500 de ani cum e Cancerul pt. Sanatate.
    (mai exact, de cand au inceput francezii sa ‘indoaie’ argintul..)

    (Saracia se exporta(offshore-ing) dar nu se televizeaza..) + cu tot ce vine la pachet: Boala, Poluare, Suferinta.

  3. P.S. : Fara Media Geometrica in tot si-n toate, Toata ‘Economia’ e un Galactic Bullshit.

    I-am zis si lui Nasui, dar n-a ascultat: Oricand nu compari mere din acelasi pom, acelasi soi si aceeasi recolta(ca pomul poate fi altoit..), folosesti Media Geometrica.

    Ii bate tare rau de tot.

    O stiu din IT, din Benchmark-uri..

    Bine, formula mea de calcul pt. inflatie e mult diferita de tot ce papa baietii: geomean pe wage, de acolo distributia salariului(wage-ului) si iarasi geomean, dupa care ‘diff’ cu acelasi calcul din anul precedent.
    Aia-i Inflatia Reala. + ca aceasta are ‘compounding’ datorat dobanzilor nerusinate care se ascund in piata neagra a derivatelor si in imobiliare, bani care nu se vad in Economie, pt. a face Samuelsonismul cat de cat acceptabil.

    (presupunand ca si-n Samuelsonism s-ar folosi media geometrica cap-coada)

  4. *distributia comprehensiva..

    (de ex. , n-am auzit sa se ia in calcul cat dau majoritatea pe tigari si alcool, desi suntem o tara de viciosi, prima linie)

    Dar in general, unde se duce ‘grosul’ salariului, pana la ultimul banut, pt. mere mortals.

    “Radical de ordin nr. de produse din produsul lor”, foarte computing intensive, considerand intreg Mapamondul cu tot regnul reptilelor lui.

    Oricum, mult mai precis.

    Considerati asa : Bezos are 10^11 $, eu 0, impreuna avem jumate’ fiecare. :))
    Asta-i marja de eroare ! Amplificata cu fiecare alta socoteala complet gresita.

    Chiar mai mult : Diferenta MA-MG(Realitatea total ascunsa)= Bani care se Fura A Priori, lasand Coruptia la o parte !!

  5. Bine, puteti considera existenta Coruptiei la Nivel Matematic, Nobelul in ‘Economie’ fiind dat de Banca Suediei, e normal sa premieze cei mai inovatori intr-ale hotiei middleman-ismului, Sistemul Bancar.

    Nici nu v-am mai pomenit de Luigi Pasinetti(lui Nasui da, 100% nu s-a atins), care a lamurit destul de bine treaba.

    Bine, astept sa vad lucrarile lui in Librariile din Romania, la preturi decente, Pasinetti, nu Nasui.

    Ce se invata in ‘Scoala’ e cat se poate de fals.

    Pare sa mearga pt. ca sclavii nu constientizeaza cat sunt jupuiti anual, timp de o viata, practic, valoarea lor reala + cele mentionate la articolul cu FMI(alta socoteala total nesocotita de ”mainstream ‘economics”’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *