Efectele politicii „zero Covid” din China: Ritmul de creştere a exporturilor, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

China Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

Exporturile Chinei, a doua economie mondială, au înregistrat o scădere semnificativă în aprilie, la cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani, arată datele publicate luni de autorităţile vamale. Această situație vine după ce restricţiile dure impuse în urma extinderii focarelor de Covid au provocat închiderea fabricilor şi congestionarea porturilor şi au redus transporturile, transmite AFP, citată de Agerpres.

Asprimea măsurilor a condus la nenumărate critici şi plângeri pe reţelele sociale, în pofida cenzurii, însă autorităţile au subliniat că „situaţia nu face încă posibilă relaxarea măsurilor”.

China, care aplică o politică severă de „toleranţă zero” faţă de noul coronavirus, se confruntă cu un nou val de infectări atribuit variantei Omicron care a provocat contagieri record, nemaivăzute de la începerea pandemiei în prima jumătate a anului 2020.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Costurile economice ale restricţiilor sunt în creştere, fiind afectate masiv lanţurile de aprovizionare şi producţia.

Luna trecută, exporturile au crescut cu doar 3,9%, după o expansiune de 14,7% în martie. Este cel mai redus ritm din iunie 2020. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,7%.

Importurile au înregistrat o creştere zero în aprilie, după un declin de 0,1% în martie, consumatorii chinezi fiind ezitanţi în efectuarea de achiziţii, în contextul restricţiilor.

„Ritmul de creştere a exporturilor Chinei s-ar putea înrăutăţi şi mai mult în următoarele luni din cauza pandemiei şi a restricţiilor severe, a scăderii cererii externe şi a pierderii comenzilor către alte regiuni”, a apreciat Ting Lu, economist în cadrul diviziei Nomura din China.

El a avertizat că exporturile, care în ultimele trimestre au fost motorul de creştere al economiei chineze, s-ar putea transforma într-o „frână”.

Conform datelor oficiale, luna trecută, excedentul comercial al Chinei s-a situat la 51,12 miliarde de dolari, faţă de 47,38 miliarde de dolari în martie, în timp ce analiştii estimau 50,65 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: