Electrica (simbol bursier EL), jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare de energie electrică din România, a anunțat luni seară la Bursa de Valori București că s-a finanțat prin oblogațiuni verzi inaugurale în valoare de 500 de milioane de euro, nivel despre care scria Economedia la începutul lunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Obligațiunile, care au o scadență de 5 ani și sunt senior unsecured (negarantate), au avut un preț competitiv de 4,566% (MS + 230 bps).

Cererea din partea investitorilor la prețul final a depășit oferta de peste 11,5 ori, adică aproximativ 5,8 miliarde de euro, marcând un record în emisiunile de obligațiuni ale companiilor românești.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Această emisiune inaugurală de obligațiuni verzi marchează o etapă semnificativă atât pentru Electrica cât și pentru România. Nu este doar prima emisiune de obligațiuni a Electrica, ci și cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi corporative din România, exceptând instituțiile financiare. Ea demonstrează angajamentul nostru față de creșterea durabilă și protecția mediului, precum și capacitatea noastră de a atrage un interes semnificativ din partea investitorilor. Suprasubscrierea investitorilor de peste 11,5 ori arată că suntem pe drumul cel bun. Ne vom respecta promisiunile privind profitabilitatea operațională durabilă în activitatea noastră principală și de creștere prin extinderea portofoliului nostru de energie regenerabilă. De asemenea, aș dori să mulțumesc acționarilor noștri și Consiliului de Administrație pentru încrederea și sprijinul lor constant”, spune Alexandru Chiriță, CEO Electrica.

Fondurile obținute din această emisiune vor fi utilizate pentru finanțarea și/sau refinanțarea proiectelor verzi eligibile, așa cum sunt definite în Cadrul de finanțare verde al Electrica. Acestea vizează în principal dezvoltarea producției verzi și a capacității de stocare a energiei electrice a Grupului Electrica.

„Felicitări tuturor, în special conducerii executive, pentru această tranzacție de referință! Investitorii au înțeles rolul Electrica de jucător-cheie în Strategia Energetică a României 2025-2030, asigurând securitatea energetică și serviciile sistemului regional și, în același timp, urmărind dezvoltarea propriilor proiecte de producție din surse regenerabile – aliniate cu obiectivele României în domeniul energiei verzi. Electrica este angajată să contribuie la un viitor sustenabil prin inițiativele sale de finanțare verde”, spune Mihai Diaconu, Președintele Consiliului de Administrație.

Emitentul are un rating de BBB- (Stabil) acordat de către Fitch, iar ratingul estimat al emisiunii este de BBB-. Se așteaptă ca obligațiunile să fie admise la tranzacționare pe Bursa de Valori din Luxemburg și ulterior pe Bursa de Valori București.

Prospectul final va fi publicat după stabilirea prețului și va fi disponibil pe site-urile Bursei de Valori din Luxemburg și al emitentului, odată ce va fi aprobat de CSSF, autoritatea competentă din Luxemburg.

„Doresc să adresez mulțumiri sincere celor care au făcut posibilă această tranzacție remarcabilă – tuturor membrilor echipei de proiect și colegii din Grup – pentru profesionalismul, rigoarea și angajamentul lor neclintit. Sunt la fel de recunoscător consultanților juridici ai emitentului și ai băncilor, sindicatului de intermediere și tuturor celorlalți parteneri și colegi care au contribuit la succesul acestei emisiuni de succes de euroobligațiuni în valoare de 500 de milioane de euro. Prin această tranzacție, am optimizat și asigurat în mod sustenabil finanțarea pentru viitoarele noastre proiecte strategice, consolidând în același timp încrederea investitorilor în viziunea, reziliența și traiectoria de creștere a Electrica”, adaugă Ștefan Frângulea, Director Financiar.

Banca Comercială Română S.A., membră a Erste Group (“BCR”), BNP PARIBAS, CITI, ING, J.P. Morgan și Raiffeisen Bank International în calitate de Coordonatori Globali (Joint Global Coordinators) și BT Capital Partners, IMI-Intesa Sanpaolo, Societe Generale și UniCredit Joint Bookrunners în calitate de Aranjatori Principali (Joint Bookrunners) au asistat Electrica în această tranzacție.

„Aș dori să le mulțumesc în mod special investitorilor pentru încrederea acordată strategiei noastre de creștere. Această emisiune de succes ne aduce mai aproape de atingerea obiectivelor stabilite în Strategia companiei, Electrica 2030: Strategia pentru un viitor sustenabil și inovator. Ne oferă flexibilitatea de a implementa proiectele de producție verde și de a atinge o țintă de 1.000 MW de capacitate instalată pentru 2030. Pentru a maximiza valoarea acestor active, vom dezvolta, de asemenea, 900 MWh de capacitate de stocare a energiei, contribuind la stabilitatea rețelei și generând venituri suplimentare”, spune și Andrea Lambru, Chief Business Development Officer.

Electrica este evaluată de investitori la 5 miliarde de lei și este deținută în proporție de 49,85 de statul român, prin Ministerul Energiei. Acțiunile EL înregistrează o creștere de 12,6% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacții de 162 mil. lei, arată datele BVB.

Electrica a încheiat primul trimestru din 2025 cu un profit net de 195,7 milioane de lei, în creștere cu 53,2% față de perioada similară din 2024, la venituri operaționale de 3,18 miliarde de lei, plus 23,6%.