Electificarea și dublarea (parțială) a liniei de tren Constanța-Mangalia costă 1,66 miliarde lei, iar termenul de execuție este de 24 de luni, potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern pe care l-a publicat Ministerul Transporturilor. Proiectul pentru modernizarea și electrificarea liniei de 43 kilometri este (deocamdată) în PNRR, dar Guvernul a solicitat oficial Comisiei Europene să transfere investiția la Fondul de Modernizare pentru că nu se mai încadra în termenul 2026 stabilit prin PNRR după cum Economedia a explicat aici. Potrivit indicatorilor tehnico-economici pe care îi va aproba Executivul, modernizarea va permite un mers cadențat la 30 de minute, ceea ce corespunde unui serviciu de Tren Metropolitan. Pentru linia simplă modernizată lungimea este de 16,5 kilometri, iar linia dublă va avea 28, 2 kilometri. Un an este etapa de proiectare. Firma de proiectare baicons a realizat Studiul de Fezabilitate pentru această investiție. Lucrările de modernizare se fac pentru o viteză maximă de 120 km/h la trenurile de călători (Magistralele CFR se reabilitează pentru viteza de 160 km/h), iar pe tronsonul nou Costinești – Mangalia linia va fi dublată (detalii aici). Linia va fi electrificată pe toată lungimea, în prezent fiind doar pe 10 kilometri între Constanța și Agigea.
,,Pe linia Constanţa – Mangalia cu o lungime de 42,9 km: Constanţa – Agigea Ecluză (linie dublă şi electrificată – 9,6 km), Agigea Ecluză – Mangalia (linie simplă neelectrificată – 33,3 km) sunt amplasate: 8 puncte de secţionare – 6 staţii CF: Constanţa, Agigea Nord, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Mangalia și 2 halte de mişcare: Agigea Ecluză H.m., Neptun H.m. și 4 puncte de oprire: Tuzla h, Pescăruș h, Costineşti Tabără h.c., Neptun h.c. Viteza maximă, conform Livretelor cu mersul trenurilor de călători şi de marfă 2020/2021, este de 80 km/h, iar pentru trenurile de marfă este de 60 km/h. Modul de remorcare al trenurilor este tracţiune diesel – electrică, atât pentru trenurile de călatori, cât şi pentru cele de marfă. Circulaţia trenurilor se desfăşoara pe bază de bloc de linie automat, doar între Constanţa şi Eforie Nord, iar între Eforie Nord şi Mangalia circulaţia trenurilor se desfăşoară la cale liberă. Scopul investiției vizează creşterea atractivităţii și competitivităţii transportului feroviar prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor concomitent cu îmbunătăţirea siguranţei în exploatare. Obiectivele preconizate vizează:
-reducerea timpului de călătorie prin creșterea vitezei de circulație;
-îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului feroviar;
-îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei, concomitent cu reducerea emisiilor de poluanți și impactul negativ asupra mediului;
-atragerea călătorilor și a transportatorilor de mărfuri, de la traficul auto către traficul feroviar. Astfel, lucrările prevăzute vizează:
– Electrificarea, dublarea şi reabilitarea liniei – prin electrificarea liniei Agigea Ecluză – Mangalia în completarea tronsonului Constanţa – Agigea Ecluză se va putea circula cu tracţiune electrică pe distanţa Cosntanţa – Mangalia, eliminându-se astfel tracţiunea diesel-electrică. Se vor reduce astfel emisiile de gaze cu efect de seră şi impactul negativ asupra mediului
– creşterea gradului de siguranţă prin reabilitarea liniei c.f., a lucrărilor de artă, realizarea lucrărilor de consolidare necesare şi eliminarea astfel a restricţiilor de viteză
– reducerea timpului de călătorie prin creşterea vitezei maxime de circulaţie permise de traseu pe distanţa Constanţa – Mangalia şi eliminarea necesităţii schimbării locomotivei în staţia Constanţa
– un mers cadenţat la 30 minute al trenurilor de călatori pe distanţa Constanţa – Mangalia”. Proiect Hotărâre de Guvern electrificare linia Constanța -Mangalia.
Linia de tren Constanța – Mangalia are o lungime de 43 de kilometri, este simplă, neelectrificată, iar în sezonul estival turiștii care merg în stațiunile din sudul Litoralului trebuie să aștepte schimbarea locomotivei la Constanța. Mai mult, în zilele călduroase, locomotivele diesel nu fac față garniturilor de 15 vagoane și nu asigură climatizarea, în special pentru vagoanele care au stat în soare.
În sezonul estival, între București și Constanța (singura magistrală complet modernizată și electrificată) circulă 75 de trenuri de călători, cea mai încărcată secțiune fiind Medgidia – Constanța, iar pe linia Constanța – Mangalia 36 de trenuri de la CFR Călători și operatorii privați. În privința trenurilor de marfă, pe M 800 București – Constanța sunt 65 de garnituri (Fetești – Medgidia), iar pe secția Constanța – Mangalia 2 marfare, potrivit datelor CFR Infrastructură.