Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii naționale de educație și formare profesională, factori care pot afecta atractivitatea României în domeniul serviciilor de afaceri – raport

birou, scaune, calculator, corporatie, firma, afaceri Sursa Foto: Pexels.com

Eliminarea facilităților fiscale și lipsa unei strategii naționale de educație și formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung în domeniul serviciilor de afaceri, arată cel mai recent raport realizat de Asociația Business Service Leaders în România (ABSL), în colaborare cu Deloitte România, transmite Agerpres.

„Într-un context global dinamic, România riscă să nu mai fie competitivă în această industrie, deși estimările ABSL arată încă potențial de creștere. Tehnologia și digitalizarea transformă toate economiile, iar în multe țări există programe naționale care susțin educația, cercetarea și formarea profesională. Companiile din industria noastră, dar și din alte domenii, depun eforturi pentru a compensa lipsa unei strategii naționale, însă acest aspect nu este viabil pe termen lung”, a declarat Ciprian Dan, președinte ABSL, citat în comunicat.

În timp ce România nu mai oferă stimulente pentru industrie, alte țări din Europa Centrală și de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) au programe atractive de sprijin, constând în granturi, scutiri de impozite și facilități pentru formare profesională. În plus, apropierea de războiul din Ucraina poate avea un impact negativ asupra potențialilor investitori în anumite cazuri, susțin autorii studiului.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Totodată, raportul evidențiază avantajele actuale ale industriei serviciilor pentru afaceri și motivele pentru care dezvoltarea sa ar trebui să fie o prioritate națională.

„În ultimul deceniu, sectorul serviciilor pentru afaceri a fost unul dintre pilonii economiei României. În 2023, contribuția acestui sector la PIB a fost cea mai mare din regiune, adică 10,5%, dacă includem și serviciile IT, înregistrând constant cea mai mare pondere din regiune în ultimii 10 ani”, mai arată cercetarea.

De asemenea, rata de creștere a sectorului serviciilor pentru afaceri din România a depășit constant ritmul de creștere a economiei în ansamblu. Acest aspect subliniază importanța majoră a sectorului în economia României.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Pe termen lung, sectorul serviciilor pentru afaceri a înregistrat o creștere mai mare a numărului de angajați comparativ cu dinamica economiei în ansamblu. În ultimii 10 ani, industria a avut un ritm mediu de creștere de 14% pe an, cel mai mare din regiune. Aceste realizări au consolidat semnificativ economia națională, au creat locuri de muncă bine plătite și au contribuit la creșterea nivelului de trai. Există însă o corelație între ritmul susținut de creștere și facilitățile fiscale de care sectorul a beneficiat până la finalul anului 2023. După această dată, România a rămas singura țară din regiune fără măsuri guvernamentale specifice care să stimuleze acest sector, iar efectele negative sunt deja vizibile în scăderea numărului de angajați din IT și a potențialilor investitori”, a afirmat Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte ABSL.

Conform raportului, industria are încă potențial de creștere, chiar dacă aceasta va înregistra un ritm mai lent din cauza maturității pieței și a unei competitivități ridicate la nivel global și regional.

Astfel, ABSL a identificat o serie de factori care pot susține un ritm ascendent în viitorul apropiat. În prezent, angajații din industria locală de servicii pentru afaceri reprezintă 2,5% din totalul populației active, comparativ cu Cehia și Bulgaria, unde această pondere ajunge la 3,5%.

De asemenea, România are un număr mare de studenți, ocupând a doua poziție în regiunea Europei Centrale și de Est după Polonia la acest capitol, și 24 de orașe cu peste 100.000 de locuitori, atractive pentru companiile din domeniu.

„Un alt avantaj competitiv este reprezentat de cel mai mare procent de vorbitori de franceză, spaniolă și italiană din regiune. Salariile angajaților români din sectorul serviciilor pentru afaceri rămân competitive”, mai arată cercetarea.

Totodată, România se clasează pe locurile 3-4 din punctul de vedere al costului total al angajării, costurile cele mai mari fiind înregistrate în Cehia, Polonia, Slovacia și, pentru unele servicii, Ungaria. Totuși, acest aspect este influențat în principal de București, unde se află majoritatea locurilor de muncă din sector, iar salariile sunt cu 38% mai mari comparativ cu media națională a industriei, menționează sursa citată.

Studiul a fost realizat de ABSL și Deloitte în perioada octombrie 2024 – martie 2025 și a analizat date Eurostat, ale Comisiei Europene, ale partenerilor (IO Partners și Randstad), precum și informații disponibile la institutele naționale de statistică și analize Deloitte.

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D). Rolul ABSL România este de a susține expansiunea sectorului de Business Service și transformarea acestuia într-un vector important al creșterii economice a României.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.