Elon Musk, acuzat că perturbă activitatea stației spațiale a Chinei / Apeluri de boicotare a mașinilor Tesla, pe o piață crucială pentru cel mai bogat om din lume

Elon Musk pixabay.com

Miliardarul Elon Musk era ținta criticilor, marți, pe rețelele sociale din China, după ce Beijingul a acuzat că doi dintre sateliții săi au fost pe punctul de a intra în coliziune cu stația spațială a gigantului asiatic, potrivit Le Figaro.

Cel mai bogat om din lume, ales personalitatea anului de revista americană Time, este foarte cunoscut în China pentru mașinile sale Tesla.

Potrivit unui document adresat de Beijing la începutul lunii decembrie Biroului pentru afaceri spațiale al ONU din Viena, stația spațială chineză Tiangong a fost nevoită să facă de două ori manevre, în iulie și în octombrie, pentru a evita „o întâlnire” cu dispozitive ale SpaceX, societatea condusă de Musk. Agenția spațială chineză a fost nevoită să reacționeze pentru a „asigura securitatea și supraviețuirea astronauților de pe orbită”, susține Beijingul.

SpaceX nu a reacționat marți la această informație, care a stârnit furia internauților chineze. „Pregătiți-vă să boicotați Tesla”, scria un utilizator pe rețeaua chineză Weibo. „Nu e lipsit de ironie; chinezii cumpără Tesla, îi oferă bani lui Musk pentru ca el să lanseze (sateliți) împotriva stației spațiale chineze”, afirma un alt internaut.

Piața Chinei este crucială pentru miliardarul canadiano-american de origine sud-africană. Tesla vinde aici un sfert din producția sa și are o uzină în Shanghai.

În spațiu, SpaceX a lansat o constelație de peste 1500 de sateliți, Starlink, cu scopul de a oferi conexiune internet pe tot globul. Dar această constelație a sporit considerabil traficul pe orbită. „Am constatat o creștere a numărului de riscuri de coliziune de la începutul amplasării Starlink”, a comentat pentru AFP Jonathan McDowell, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian din Statele Unite.

China a lansat în acest an modulul principal al stației sale spațiale Tiangong (Palatul Celest), a cărei construcție trebuie finalizată anul viitor. Două echipaje formate din trei astronauți s-au aflat succesiv pe stație din iunie.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *