Elveția pregătește un registru central pentru a putea urmări cine este deţinătorul real al entităţilor legale

banca elvetia Foto: Pixabay

Guvernul elveţian a anunţat miercuri că intenţionează să pună la punct un registru central pentru a putea urmări cine este deţinătorul real al entităţilor legale, în încercarea de a contracara spălarea banilor via companii fantomă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Cabinetul a cerut Ministerului de Finanţe să elaboreze propuneri concrete în acest sens, până la mijlocul lui 2023, astfel încât să fie crescută transparenţă prin facilitarea identificării proprietarilor firmelor.

Măsura are drept scop “consolidarea prevenirii şi urmării în justiţie a infracţiunilor financiare şi în consecinţă întărirea integrităţii şi reputaţiei Elveţiei de centru financiar şi locaţie de business”, a informat Guvernul elveţian într-un comunicat de presă.

Elveţia, ţară ale cărei bănci sunt cei mai mari gestionari din lume de averi deţinute offshore, încearcă de mult timp să îşi spele imaginea de loc în care infractorii îşi depozitează câştigurile ilicite. În mod frecvent, Elveţia face schimb de informaţii cu peste 100 de ţări cu privire la conturile bancare din ţara cantoanelor.

Cu toate acestea, Elveţia este presată la nivel internaţional să facă mai multă lumină în lumea ascunsă a proprietarilor firmelor, unde multe campanii ascund identitatea beneficiarilor reali.

Obiectivul autorităţilor este să pună la punct un registru central pentru identificarea proprietarilor şi actualizarea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali.

“Registrul ar trebui să fie accesibil autorităţilor relevante, dar nu şi publicului larg. Obiectivul este să găsim o soluţie care este cât mai eficientă posibil”, se arată în comunicatul Guvernului elveţian. Acesta a precizat că a cerut Ministerului Finanţelor să ia în considerare măsuri pentru a înăspri normele privind combaterea spălării banilor, de exemplu prin extinderea zonei de aplicare a normelor ca urmare a includerii profesiilor juridice. În trecut, Parlamentul a respins ideea de a supune avocaţii şi consilierii financiari la aceleaşi reguli ca şi băncile cu privire la raportarea tranzacţiilor suspicioase.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *